Οινογευσίες, βιωματική γνωριμία με τοπικά προϊόντα και συνταγές στο επίκεντρο

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, το πρώτο, διήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου «Olympus Food Paths». Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ έκανε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Υπό τη σκιά του Ολύμπου, λιλιπούτειοι μάγειρες φορώντας σκούφους μαγειρικής συμμετείχαν σε ένα βιωματικό junior σεμινάριο μαγειρικής. Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από ντόπιες μαγείρισσες, chefs και μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, που μαγείρεψαν με τοπικά προϊόντα της παρολύμπιας περιοχής, ενώ διατροφολόγος εξηγούσε την διατροφική αξία των επιμέρους συστατικών των συνταγών.

Παράλληλα οινοποιοί παρουσίασαν εκλεκτά τοπικά κρασιά και μυστικά οινογευσιγνωσίας.  Πλήθος κόσμου, που βρέθηκε στην πλατεία του Λιτοχώρου, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικές δημιουργίες, όπως κρεατόπιτα παρασκευασμένη με τραγί, παραδοσιακά ντολμαδάκια, ριζότο με τρούφα Ολύμπου, κεφτέδες με κουρκούτι, διάφορα τυριά, μαύρο χοίρο Ολύμπου, μουσταλευριά κ.α.

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ολύμπου “Olympus Food Paths” συνεχίστηκε και την Κυριακή στο Δίον (Πλατανάκια) με πικνίκ σε κτήμα ακτινιδίων και την πλατεία του Πλαταμώνα, με σεμινάριο μαγειρικής για παιδιά (master junior chef), παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από ντόπιες μαγείρισσες και chefs, ενώ η βραδιά έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων.