Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου, Rehab Sameh

Το Umm Ali είναι ένα διάσημο αιγυπτιακό γλυκό της εποχής των Μαμελούκων. Πήρε το όνομά του από την «Ουμ Αλί», τη σύζυγο του Izz al-Din Aybak, του πρώτου από τους σουλτάνους των Μαμελούκων. Το φαγητό αυτό  έχει τη δική του ιστορία η οποία αρχίζει όταν οι σχέσεις μεταξύ του Aybak και της συζύγου του Shajarat al-Durr άρχισαν να χαλάνε λόγω της κυριαρχίας του τελευταίου στην εξουσία και στην προσωπική του ζωή, καθώς η σύζυγος του τον εμπόδιζε να επισκεφτεί την άλλη σύζυγό του, τη μητέρα του γιου του Nur al -Din Ali, και  επέμενε να τη χωρίσει.

 Η Shajarat al-Durr αποφάσισε να απαλλαγεί από τον Izz al-Din Aybak σκοτώνοντάς τον. Μόλις διαδόθηκε η είδηση ​​αυτής της δολοφονίας, ο Seif al-Din Qutuz – ο διοικητής του στρατού και το δεξί χέρι του Izz al-Din Aybak – θέλησε να την εκδικηθεί. Αλλά η Ουμ Νουρ αλ-Ντιν Αλί, η πρώτη σύζυγος του Izz al-Din Aibak, του είπε ότι εκείνη θα αναλάβει το τέλος της και διέταξε τις υπηρέτριές της να σκοτώσουν την πρώην βασίλισσα. 

Τελικά ο γιος της, Ali bin Izz al-Din Aybak, διορίστηκε σουλτάνος και η μητέρα του για να δείξει σε όλον τον κόσμο την χαρά της τον διέταξε να αναμείξει ένα μείγμα γάλακτος και τσιπς ψωμιού με ζάχαρη που ονομάστηκε “Umm Ali”.Έτσι, με αυτή την αιματηρή τελετή εκδίκησης, αυτό το διάσημο πιάτο μπήκε στην αιγυπτιακή γαστρονομία.

Η παραδοσιακή συνταγή για Umm Ali

Υλικά:

  • ⅔ κιλό φίλο μπακλαβά
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι κρέμας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδα

Πώς να φτιάξετε το Umm Ali: 

  •  Κόβουμε τα φύλλα του μπακλαβά σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να στεγνώσουν και να φρυγανιστούν, προσέχοντας να μην καούν.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. 
  • Ανακατεύουμε μετά μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το νερό και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Σε ένα ταψί βάζουμε μια στρώση φύλλα μπακλαβά. Ρίχνουμε μια ποσότητα μείγματος, μετά μια ποσότητα σταφίδες και καρύδα.
  • Προσθέτουμε άλλη μια στρώση με την ίδια σειρά όπως πριν, με ξηρούς καρπούς.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 με 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε το Umm Ali από το φούρνο και το σερβίρουμε με κρέμα. 

Διαβάστε επίσης: 

Η Rehab Sameh μας ταξιδεύει στο Σαρμ Ελ Σειχ και στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις