Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής

Τα όσπρια, από τους γίγαντες και τη φάβα έως τις φακές και τα ρεβίθια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής.

Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη καθώς και σημαντικές ποσότητες σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αποτελούν, ταυτόχρονα, αγαπημένο φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά και μία ιδανική καλοκαιρινή πρόταση όταν σερβίρονται ως σαλάτα.

Φημισμένα είναι τα όσπρια από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς το έδαφός της είναι πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που συμβάλει καθοριστικά ώστε να είναι ιδιαίτερα βραστερά και εύγευστα. Φασόλια Πρεσπών, φακές Βοΐου Κοζάνης, φάβα Φενεού και Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής (Λευκάδα), ρεβίθια Λάρισας ή Γρεβενών είναι μερικά από τα όσπρια με «ιδιαίτερη πατρίδα», όπου το μικροκλίμα τα κάνει μοναδικά.

Οι τοπικές ποικιλίες φασολιού καλλιεργούνται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θράκη και στην Πελοπόννησο και περιλαμβάνουν τα γευστικά φασόλια γίγαντες-«ελέφαντες» Πρεσπών Φλώρινας, Καστοριάς και Κάτω Νευροκοπίου, τα φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας, τα φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίου και τα μικρά φασόλια-βανίλιες Φενεού. Όλα είναι προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με πολύ υψηλή διατροφική αξία και θαυμάσια γεύση, που οφείλεται στο συνδυασμό του ιδιαίτερου κλίματος και του εδάφους της κάθε περιοχής.

Η φάβα, τα φασόλια και τα ρεβίθια μαγειρεύονται σε όλη την Ελλάδα σε μοναδικές τοπικές συνταγές. Η Σαντορίνη φημίζεται για τις πολλές συνταγές με φάβα, ενώ η Ρόδος και η Σίφνος είναι γνωστές για τις συνταγές με ρεβίθια. Στη Ρόδο μπορείτε να γευτείτε τα πεντανόστιμα πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες με κύμινο) και στη Σίφνο τη διάσημη ρεβυθάδα της, που σιγοψήνεται όλο το βράδυ σε πήλινη γάστρα σε ξυλόφουρνο.

Στην Κρήτη, μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακό ψωμί με ρεβύθια, το οποίο σερβίρεται σαν ορεκτικό και ασκόλιμπρους με κουκιά τοπικής παραγωγής. Η κρητική γη και ιδιαίτερα το κατάλληλο κλιματολογικά Οροπέδιο Λασιθίου, είναι γνωστό για τα κουκιά του, όπως και η Αλεξανδρούπολη, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα.

Στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα μαυρομάτικα φασόλια. Βρασμένα, αποτελούν ιδανική πρόταση για καλοκαιρινή σαλάτα με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό ή άνηθο και κάπαρη.
Απλό στη μαγειρική και ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά πιάτα, οι γίγαντες ψήνονται στο φούρνο -ιδανικά σε ξυλόφουρνο- σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, παρέα με καρότο και μαϊντανό, μέχρι ο φλοιός να γίνει τραγανός και το εσωτερικό να λιώνει στο στόμα.
Με πληροφορίες από visitgreece.gr
email sharing button

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις