Στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κολωνίας, δίπλα στον περίφημο Καθεδρικό Ναό, η χειμωνιάτικη αγορά μας διηγείται την δική της ιστορία με ήρωες παραμυθιών, χριστουγεννιάτικες γεύσεις και πολύ κέφι, σε σκηνικό ονειρικό.

Της Σίσσυς Νίκα

Η Κολωνία είναι περίφημη για τον Καθεδρικό Ναό Dom, για την παλιά πόλη, την χριστουγεννιάτικη αγορά της, το μουσείο σοκολάτας  και τα απίθανα καφέ και restaurantστην προκυμαία του Ρήνου. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε, την ονειρούπολη της Κολωνίας, που η ιστορία της «κρατά» 150 χρόνια…

Μια ολόκληρη πολιτειούλα της χαράς στην καρδιά της  παλιάς πόλης,  κάτω από την «σκιά» των πανύψηλων πύργων του Dom, που είναι από τους μεγαλύτερους και πιο φημισμένους ναούς γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως  και έχει ανακηρυχθεί από την Unesco, σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σπάνιο θέαμα ο στολισμός του και εσωτερικά και η φάτνη του τεράστια, και γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Οι Γερμανοί εθιμικά επισκέπτονται την φάτνη του και μετά γλεντούν οικογενειακά στη παραμυθούπολη.

Πρωταγωνιστές εφέτος οι νάνοι που δεν ήταν όλοι τους, καλά παιδιά … ήταν και κακά…με τρίαινες και με ουρίτσες και απεικονίζονται  μεθυσμένοι,  έξω από τις μπυραρίες. Πενήντα κουκλίστικα chalets, παγοδρόμιο, λούνα πάρκ, παιχνίδια χιονιού αλλά και μουσείο μπύρας. ‘Ενας μόνο περίπατος αρκεί για να  ανακαλύψεις, τα καλύτερα της Γερμανικής γαστρονομίας. Το σίγουρο είναι ότι περνώντας την κεντρική πύλη με τους γλεντζέδες νάνους, η διάθεσή σου αλλάζει γίνεσαι παιδί… ξεχνιέσαι… ταξιδεύεις. Ένα παιχνίδισμα αρωμάτων και γεύσεων με κυρίαρχο αυτό του Gluhwein, του κόκκινου ζεστού κρασιού με κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα, κάρδαμο, κονιάκ, φετούλες λεμονιού, πορτοκαλιού και καστανή ζάχαρη. Η φωτιά σιγοκαίει και η γεύση αρκούντως «ανεβαστική»…

Μέσα στο chalet ένα βίντεο ξετυλίγει όλη τη διαδικασία παρασκευής του eggnog. Από το άρμεγμα γάλακτος και την συλλογή αυγών μέχρι το χτύπημα της σαντιγί. Το γευστικό ταξίδι ολοκληρώνεται στους πάγκους όπου το eggnog  «αναδεύεται». To δοκίμασα, αλλά ψηφίζω ανεπιφύλακτα υπέρ του gluhwein.

Με την Γερμανίδα φίλη μου Εφη Μαρκοζάνες, που ήταν η ξεναγός μου, περάσαμε από το καπνιστήριο σολομού και γνωρίσαμε όλη την διαδικασία μέχρι την τελική επίγευση… με σάλτσα μάραθου και σινάπι, που «πνίγηκε» σε παγωμένη μαύρη μοναστηριακή μπύρα. Την «φλέρταρα» είναι αλήθεια στο μουσείο μπύρας, όταν μου διηγήθηκαν την δική της ιστορία…

Από μια τέτοια φιέστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λουκάνικα που είναι συνώνυμα των γιορτών. Μεγάλες ψηστιέρες κρέμονταν από την ξύλινη οροφή και λουκάνικα κάθε είδους σιγοψήνονται πάνω σε ξύλα αρωματισμένα με πορτοκάλι. Τα φρυγανισμένα ψωμάκια απλά βοηθούν  να τα κρατάς χωρίς να καίγεσαι …καμία σχέση με hotdog.

Δίπλα στο σπίτι της μουστάρδας  γεύσεις και μίγματα που δεν βάζει ο νους σου. Ακριβώς απέναντι το σπίτι της πατάτας με φευγάτες γεύσεις … μέχρι και σε μάρτζιπαν χρησιμοποιούν ζύμη πατάτας. ΄Οσο για τις πατατόσουπες και τις σαλάτες  με χίλιες σάλτσες …ψαρικά ή κεφτεδάκια μας ξετρέλαναν …Δίπλα από το παγοδρόμιο ψήνονται γουρουνόπουλα με τραγανιστές πετσούλες αλλά και κότσι σε ξυλόφουρνους.  Οι μπύρες προσφέρονται σε ξύλινες κανάτες …τεράστιες και η μουσική παρασύρει σε ξέφρενους ρυθμούς και χορευτικές επιδείξεις

Λίγο παρακάτω αχνιστές σούπες λαχανικών … να τις πιείς στο ποτήρι… Στο φοντύ λέμε ναι, όπως και στην ραγκλέτ, που λιώνει πάνω στο μαντέμι  σιγά σιγά. Κουταλάκι και καμιά εκατοστή θερμίδες  … σκέτη αμαρτία που αξίζει να την απολαύσεις  σε χώρο ιδεατό στο ξύλινο σπιτάκι με τις γατούλες … κάτι σαν ζωντανό μουσείο για γατόφιλους …και το τεράστιο τζάκι να τριζοβολά… Χαμογελαστά πρόσωπα έστω όσο κρατούν τα Χριστούγεννα.

΄Ενας μικρούλης ντυμένος ΄Αι Βασίλης, μου προσφέρει  καραμελωμένο πράσινο μήλο και ένα γλυκό βλέμμα. Κοπέλες με τοπικές στολές  καραμελώνουν φρούτα και φτιάχνουν στολίδια και γλειφιτζούρια.  Το έθιμο θέλει να  στολίζουν τα παιδιά το χριστουγεννιάτικο έλατο, την παραμονή των Χριστουγέννων και με φαγώσιμα στολίδια από καραμέλα, μπισκότα τζίντζερ, αποξηραμένα φρούτα και σοκολατένια στολίδια.

Στην κρεπερί, η σοκολάτα και τα φρούτα του δάσους έχουν την τιμητική τους και οι βάφλες μετά το σιντριβάνι σοκολάτας που βουτούν, ντύνονται με ξηρούς καρπούς, καραμελωμένους ή μη… Οι τηγανίτες πάλι,  ψήνονται σε σησαμέλαιο και σερβίρονται με μπόλικη κανέλα και ελάχιστη άχνη..

Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα zimsterne, τα μπισκότα αστέρια μοσχομυριστά με κανέλα είναι εμπειρία … ενώ τα lebkuchen μοιάζουν πολυόροφοι πύργοι. Τα τέσσερα κεριά με το ελάτινο στεφάνι μου που έβλεπα παντού, μου προξένησαν περιέργεια, αλλά έμαθα ότι σύμφωνα με το έθιμο adventskranz,  κάθε κερί συμβολίζει την εβδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα υφασμάτινα ημερολόγια με τις περίεργες τσέπες πάλι είναι για τα παιδιά και κάθε τσέπη έχει δωράκια όσα και οι ημέρες του Δεκεμβρίου.  Η φιέστα ολοκληρώνεται κάθε βράδυ με βροχή πυροτεχνημάτων που δίνουν χρώμα στο συννεφιασμένο ουρανό της Κολωνίας.

Φεύγοντας από την χριστουγεννιάτικη αγορά της Κολωνίας, περάσαμε από το περίφημο ζαχαροπλαστείο Reichard, που στέκει απέναντι στο Domα πό το 1794, από την εποχή του Ναπολέοντα του Βοναπάρτη  … Τα χριστουγεννιάτικα κείκ και κουλουράκια άγγιζαν ταβάνι και η γεύση του ονείρου. Παστάκια με γλάσο όλων των χρωμάτων και γεύσεων και την ωραιότερη μόκα που έχω πιεί.

Το ζαχαροπλαστείο Heinemann όμως κρατά τα σκήπτρα σε όλη τη Γερμανία. Οι βιτρίνες τους αλλάζουν θέμα κάθε 10 ημέρες και οι τούρτες, οι τάρτες με βατόμουρα και τα σοκολατάκια είναι απλά αμαρτωλά… πειρασμός που σε κάνει να σνομπάρεις τις θερμίδες.

Το κρύο τσουχτερό αλλά η ατμόσφαιρα κάτι παραπάνω από γιορτινή.

Περάσαμε υπέροχα …ξένοιαστα, κάνοντας τον γαστρονομικό γύρο της Γερμανίας… μέσα σε τρεις ώρες. Συνιστώ την επίσκεψη εδώ ανεπιφύλακτα….

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις