Τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα της κουζίνας του Ιονίου που ταξιδεύουν τους επισκέπτες με αρώματα και γεύσεις

Η κουζίνα των Επτανήσων είναι πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, με εμφανείς τις επιρροές από τους Ενετούς. Κάθε νησί στα Επτάνησα έχει τα δικά του παραδοσιακά φαγητά, με τις συνταγές για την παρασκευή τους να περνούν από γενιά σε γενιά, και  τις γεύσεις να παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων.

Κέρκυρα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της Κέρκυρας είναι η παστιτσάδα, μοσχαρίσιο κοκκινιστό κρέας με μπαχαρικά, σβήνεται με κρασί και σερβίρεται με μακαρόνια και φρσκοτριμμένο τυρί. Ακολουθεί το σοφρίτο, μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο σε ζωμό, σβησμένο με ξύδι και κρασί και τηγανισμένο με σκόρδο, το μπουρδέτο, σκορπίνα ή γαλέος μαγειρεμένα σε κόκκινη καυτερή σάλτσα και σβησμένα με χυμό λεμονιού. Από τα γλυκά εδέσματα ξεχωρίζουν το μαντολάτο, η φογάτσια, είδος βενετσιάνικου τσουρακιού και οι μάντολες, καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα.

Ιόνιο παραδοσιακά φαγητά

pixabay

Κεφαλονιά

Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά στο Ιόνιο με καταγωγή από την Κεφαλονιά είναι η κρεατόπιτα. Οι ντόπιες τη φτιάχνουν με τρία είδη κρέατος (χοιρινό, μοσχαρίσιο και τράγιο) κι αυτό το στοιχείο τη διαφοροποιεί από τις συνταγές που ακολουθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα που θα συνατήσετε στις περισσότερες ταβέρνες της Κεφαλονιάς είναι τα τσιγαρίδια, χόρτα τσιγαρισμένα με σκόρδο και κρεμμύδι, ντομάτα μυρωδικά και ρύζι. Αν βρεθείτε στο νησί, επιλέξτε να δοκιμάσετε και την ξακουστή μπακαλιαρόπιτα, με ψίχα μπακαλιάρου και χωριάτικο φύλλο.

Ζάκυνθος

Φυσικά και ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά στα Επτάνησα είναι οι ποπλέτες, κεφτέδες με μπόλικο δυόσμο και οι πατάτες ή τα όσπρια γιαχνί. Αν βρεθείτε στη Ζάκυνθο και αγαπάτε τις ιδιαίτερες γεύσεις, δοκιμάστε το Σγατζέτο, το ζακυνθινό σπληνάντερο από κατσίκι ή αρνί και την τσιλικούρδα, την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Στο λιμάνι θα βρείτε σίγουρα πλανόδιους μικροπωλητές που σερβίρουν φρέσκια αχνιστή φυτούρα, το τοπικό γλύκισμα από κρέμα σιμιγδαλιού, που τηγανίζεται και προσφέρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη.

Ιόνιο παραδοσιακά φαγητά

pixabay

Λευκάδα

Φρυγαδέλια (συκώτι στη σούβλα), κολοκυθοκορφάδες (κολοκυθοανθοί με σκόρδο, πατάτες και ντομάτα), το σαλάμι και τα λουκάνικα Λευκάδας, σουπιές με σπανάκι, μαριδόπιτα, αυγόπιτα (πίτα με αυγά και τυρί),
το σοφιγάδο (μοσχαρίσιο κρέας με κυδώνια) και τα τσιγαρίδια (ποικιλία τσιγαριστών χόρτων), είναι μερικά από τα πιο παραδοσιακά φαγητά του νησιού της Λευκάδας. Τα γεύματα συμπληρώνουν το κυδωνόπαστο (γλυκό κυδώνι με αμύγδαλα), οι λαδόπιτες και τα λαδοκούλουρα.

Ιθάκη

Με εμφανείς τις επιρροές από την Ενετοκρατία, η κουζίνα της Ιθάκης διακρίνεται για την ποιότητα του λαδιού και χαρακτηρίζεται από τη χρήση βοτάνων, όπως το δενδρολίβανο και το θυμάρι. Πολλά από τα φαγητά ψήνονται στην τσερέπα, ένα σκεύος από πηλό που κάνει πεντανόστιμα ψητά. Στην Ιθάκη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αρνί με κληματσές (κληματόφυλλα), το κατσίκι στο κουποτάψι, το σοφιγάδο που γίνεται με κρέας τράγιο ή μικρό μοσχάρι, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα, άσπρο κρασί και πατάτες και το ραγό-κοκκινιστό αρνάκι ή κατσίκι.  Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι το ροβανί, το ντόπιο γλύκισμα που φτιάχνεται από ρύζι, λάδι και μέλι

Επτάνησα παραδοσιακά φαγητά

pixabay

Κύθηρα

Τα Κύθηρα, στρώνουν ένα από τα πιο πλούσια τραπέζια των Επτανήσων από το οποίο ποτέ δε λείπει το τσιριγώτικο λουκάνικο, λεπτό και αρκετά πικάντικο, τα παξιμάδια Κυθήρων, ο ξινόχοντρος, που συνοδεύει πολλά από τα κυρίως πιάτα ενώ αποτελεί και απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε αρκετές χειροποίητες πίτες. Κάθε γεύμα κλείνει με φατουράδα, το ηδύποτο που φτιάχνεται από τσίπουρο, γαρύφαλλο και κανέλα, μελούνια, λαχταριστά μελωμένα γλυκά από αμύγδαλο, θυμαρίσιο μέλι και ελαιόλαδο, κούμαρα και μπουτίνο “το παντεσπάνι” τον Κυθήρων που μπορείτε να το δοκιμάσετε συνοδευόμενο από παγωτό.

Διαβάστε επίσης: Σκιάθος – Σκόπελος – Αλόννησος: Τι πρέπει να πάρεις πριν φύγεις από τις Σποράδες

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις