Η κουζίνα της εκμεταλλεύεται την τοπική παραγωγή και δημιουργεί συνταγές ευφάνταστες και γευστικές

Πληθώρα γαστρονομικών πειρασμών προσφέρει στους επισκέπτες της η Αστυπάλαια, γνωστή ως «Πεταλούδα του Αιγαίου» λόγω του σχήματός της στον χάρτη.

Η κουζίνα της εκμεταλλεύεται την τοπική παραγωγή και δημιουργεί συνταγές ευφάνταστες και γευστικές ενώ οι αγνές πρώτες ύλες δίνουν άριστης ποιότητας υλικά. Τα οπωροκηπευτικά που η άνυδρη καλλιέργεια τους προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά, τα ντόπια κρέατα από τους κτηνοτρόφους του νησιού και τα αγνά τυροκομικά έρχονται να προστεθούν στα ψάρια και τα θαλασσινά που προσφέρει απλόχερα το Αιγαίο. Αποκορύφωμα η περίφημη ζαφορά που αυτοφυής συλλέγεται από τους κατοίκους κάθε φθινόπωρο στις βουνοπλαγιές.

Ξακουστό είναι για την εξαιρετική του ποιότητα το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι της ενώ στη λίστα των τοπικών προϊόντων και τα ζυμαρικά κυρίως λαζάνια και μακαρούνες.

Οι νοικοκυρές εκμεταλλεύονται τις πρώτες ύλες και προσθέτοντας αυτοφυή αρωματικά βότανα και τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς δημιουργώντας κιτρινοκούλουρα (με γάλα, αγνό βούτυρο, σαφράν και μπαχάρια) τα οποία δεν λείπουν από κανένα σπίτι, όπως και τα παξιμάδια με θυμάρι και βότανα.

Δοκιμάστε τα ονομαστά πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή (μυζήθρα), που συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο με το ντόπιο μέλι. Το τοπικό παστέλι δεν λείπει από γάμους και βαφτίσεις και αποτελεί λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους.

Όσο για τα μαγειρευτά, το παραδοσιακό φαγητό του νησιού είναι ο «λαμπριανός»: κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και πολλά μπαχαρικά που σιγοψήνεται στο φούρνο και πρωταγωνιστεί σε κάθε γλέντι και κάθε πανηγύρι. Κάθε γεύμα συνοδεύεται από ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ενώ αν σας δοθεί η ευκαιρία δοκιμάστε κολοκυθοανθούς, κεφτεδάκια αλλά και ραντιστά (φακές με κομμάτια ζύμης), χταποδοκεφτέδες και κακαβιά.

Με πληροφορίες από astypalaia.gr

Πηγή φωτογραφίας: Facebook/ Δήμος Αστυπάλαιας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις