Οι καθαρές παραλίες, τα καταγάλανα νερά, τα παραδοσιακά φαγητά και η φιλοξενία των κατοίκων είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους που σας καλούν να επισκεφτείτε την Αμοργό

Η Αμοργός, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, είναι ένα νησί με ιδιαίτερα άγρια ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Αναμφίβολα είναι το νησί των αντιθέσεων. Από τη μία τα βουνά και από την άλλη απότομες πλαγιές που καταλήγουν σε παραμυθένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Οι απότομες εναλλαγές του τοπίου συνεπαίρνουν τον επισκέπτη γεννώντας μέσα του πλήθος ευχάριστων και έντονων συναισθημάτων. Χαρακτηριστικό είναι, ότι παρότι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, η Αμοργός έχει διατηρήσει αλώβητο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα χωρίς να έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της στο πέρασμα των χρόνων.

Αμοργός: Παραλίες

Στην Αμοργό θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε πεντακάθρα κρυστάλλινα νερά και να χαλαρώσετε στις παραλίες της οι οποίες δεν είναι κατακλυσμένες από κόσμο όπως συμβαίνει στα περισσότερα νησί. Εκτός από την παραλία της Αγίας Άννας ξακουστή είναι και αυτή του Αγίου Παύλου. Από τον Άγιο Παύλο φεύγει και το καραβάκι για την Νικουριά, το απέναντι νησάκι όπου υπάρχουν τρεις παραλίες. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς στο νησί είναι η παραλία Μούρου στην νότια πλευρά του νησιού που δεν έχει και τόσο εύκολη πρόσβαση αλλά εκπληκτικά νερά, το Μαλτέζι που ισχύει το ίδιο αλλά και την παραλία του Λεβρωσού που βρίσκεται δίπλα από εκείνη της Αιγιάλης.

Αξιοθέατα

Το πιο γνωστό θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο της Αμοργού είναι το Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας που στέκει εκεί κατάλευκο από το 1088 που ιδρύθηκε. Θα το βρεις «κρεμασμένο» πάνω σε έναν απότομο βράχο και από κάτω το απέραντο γαλάζιο της Αγίας Άννας. Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας απέχει 2 χλμ από την Χώρα του νησιού. Για να φτάσεις σε αυτό θα πρέπει να ανέβεις 300 σκαλιά. Αξίζει όμως τον κόπο!

Αμοργός

amorgosisland.gr

Αν αγαπάτε να μαθένετε την ιστορία του κάθε τόπου και να γνωρίζετε τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε περιοχής, η Αμοργός είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς, Στη χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε το Κάστρο με τις πολεμίστρες, τον πύργο του Γαβρά, τις διάφορες μεταβυζαντινές εκκλησίες και φυσικά του ανεμόμυλους. Στα Κατάπολα, μη χάσετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στη Μινώα, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού καθώς και να επισκεφτείτε την Παναγία Καταπολιανή και την Ευαγγελίστρια. Τέλος, μη χάσετε μια βόλτα στον Ασφοντυλίτη τον ερειπωμένο αγροτικό οικισμό και βρίσκεται στον δρόμο από την Αιγιάλη προς τη Χώρα στο ύψος της Όξω Μεριάς. Πρόκειται για ένα μνημείο αγροτικής αρχιτεκτονικής το οποίο διασώζεται άθικτο έως και σήμερα.

Αμοργός

amorgosisland.gr

Οι νοστιμιές του νησιού

Στην Αμοργό πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα τοπικά πιάτα όπως «πατατάτο» (Αμοργιανό κατσικίσιο κρέας μαριναρισμένο σε τοπικό κόκκινο κρασί, αργά μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας με κανέλα και πατάτες), «φάβα»  ή «φαβατοκεφτέδες» (κροκέτες από αμοργιανά κίτρινα μπιζέλια). Γενικά η Αμοργός φημίζεται για τα κρέατα και τα φρέσκα λαχανικά της ενώ η τέλεια επιλογή για το καλοκαιρινό σας γεύμα είναι και τα ταβερνάκια που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σερβίρουν πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.Φυσικά δεν πρέπει να φύγετε από την Αμοργό χωρίς να δοκιμάσετε τα περίφημα ξεροτήγανα, μελωμένα με αμοργιανό μέλι.