Πώς η ακρίβεια άλλαξε τα δεδομένα

Φαγητό «στο χέρι» αντί για ταβέρνες και εστιατόρια, αγορές από το σούπερ μάρκετ και μαγείρεμα  για όσους διαμένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε airbnb, αποτελούν νέες συνήθειες που υιοθετούν όλο και περισσότερο Έλληνες και ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά το φετινό καλοκαίρι.

Επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε δημοφιλή νησιά της χώρας επισημαίνουν πως σε επίπεδο τζίρου ο Ιούνιος κινήθηκε χαμηλότερα κατά 20 έως 40% ανάλογα με την περιοχή ενώ ο Ιούλιος ακόμη δεν έχει φτάσει στα επίπεδα προηγούμενων ετών. Σημειώνουν πως παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης σε εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των επισκεπτών έχει πιεστεί εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων ενώ παρά τις αυξημένες αφίξεις, οι μέρες παραμονής στα νησιά έχουν περιοριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΛΠΕ, το 45% των Ελλήνων δήλωσε πως επιλέγει συστηματικά να μαγειρεύει προκειμένου να μειώσει τη δαπάνη της εστίασης και το 66% ότι επισκέπτεται συχνά καταστήματα τροφίμων όπως σουπερμάρκετ, στις καλοκαιρινές του διακοπές.

Οι επαγγελματίες της εστίασης επισημαίνουν η άνοδος του λειτουργικού κόστους έχει οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξήσεις και στις τιμές τιμοκαταλόγου, οι οποίες συγκριτικά είναι μικρότερες σε σχέση με την επιβάρυνση που έχουν δεχθεί τα καταστήματα. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι οι επισκέπτες μπορούν ακόμα βρουν σε όλα τα νησιά, καταστήματα με τιμές που δεν είναι «απαγορευτικές» και ανάλογα με το πού θα επιλέξουν να πάνε να «συγκρατήσουν» τις δαπάνες τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις