Τι να δοκιμάσεις στην επίσκεψή σου σε αυτόν τον κορυφαίο χειμερινό προορισμό

Ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου είναι ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας καθώς αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη στάση πριν την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν για σκι και χειμερινά σπορ. Το γραφικό χωριό που περιβάλλεται από τα βουνά της Μακεδονίας εντυπωσιάζει με το φυσικό του τοπίο και οι φιλόξενοι ξενώνες του θα σου χαρίσουν ξεκούραστε διακοπές. Ακόμα όμως και αν δεν μείνεις στον γραφικό οικισμό  Άγιος Αθανάσιος πρέπει σίγουρα να τον επισκεφτείς για το μοναδικό φαγητό του.

Λόγω της ορεινής του παράδοσης, η κουζίνα του Αγίου Αθανασίου αποτελείται από βότανα της περιοχής, εκλεκτά κρέατα αλλά και τυριά. Δοκιμάστε ζεστές σούπες δίπλα στο τζάκι, χαρακτηριστικό σχεδόν κάθε ταβέρνας ή εστιατορίου του χωριού, και απολαύστε τοπικά πιάτα όπως παραδοσιακές μακεδονικές χορτόπιτες,  στιφάδο αγριογούρουνο, χοιρινό µε δαμάσκηνα, αρνάκι στη γάστρα, κότσι στο φούρνο, οσομπούκο.

Μην ξεχάσετε επίσης να δοκιμάσετε φασουλοταβάδες (με γίγαντες Πρεσπών), κεφτεδάκια με τσιμένι, γιαουρτλού, χορτόπιτες, λαχανοσαρμάδες, χοιρινό στη γάστρα με αρωματικά χόρτα, αρνάκι στη γάστρα, πρασοτηγανιά με λουκάνικο και χοιρινό.

Στις παραδοσιακές ταβέρνες κυριαρχεί επίσης το κυνήγι ημέρας καθώς μπορείς να δοκιμάσεις ακόμα και ζαρκάδι! Ο Άγιος Αθανάσιος έχει εμφανείς επιρροές από την Μικρά Ασία αλλά και τον Πόντο, περιοχές από τις οποίες υποδέχθηκε πρόσφυγες, πράγμα που είναι εμφανές και στο φαγητό του. Μερικά από τα τοπικά προϊόντα της που ξεχωρίζουν είναι οι γίγαντες Πρεσπών αλλά και τα άγρια μανιτάρια από τα δάση της περιοχής.

Οι ταβέρνες που πρέπει να επισκεφτείτε είναι η “Τσέγανη”, “Ο Πέτρος”, το “Καταφύγιο”, η “Μαρία”, ο “Χιονοδρόμος” και η “Καλύβα”.

Διαβάστε επίσης: 

Το FoodLife δοκιμάζει πιάτα από τοπικά προϊόντα στα Τρίκαλα Κορινθίας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις