Σημαντική άνοδο 47,2% σημείωσαν οι εξαγωγές τον Νοέμβριο ενώ κατά 63.3% αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα οι εισαγωγές.

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε: «Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν και πάλι να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της χώρας μας. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ήδη βιώσει μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Αποδείχθηκαν μαχητές, και με υπομονή και επιμονή, πέτυχαν να αντεπεξέλθουν και να ολοκληρώσουν έναν πραγματικό άθλο, διαγράφοντας μια εντυπωσιακή πορεία. Για αυτό, παρά τις αβεβαιότητες, υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη νέα χρονιά. Εξάλλου, οι βάσεις για το «μεγάλο άλμα» αρχίζουν και μπαίνουν, με την Εξωστρέφεια να αποτελεί πλέον και με τη βούλα βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τεράστια άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές κατά το μήνα Νοέμβριο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ ή κατά 47,2% και ανήλθαν σε 3,90 δισ. ευρώ έναντι 2,65 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ανήλθαν στα 2,77 δισ. ευρώ από 2,11 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 664 εκατ. ευρώ ή κατά 31,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η σημαντικότατη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 115,2%.

Την ίδια στιγμή, πολύ μεγάλη άνοδος καταγράφεται και στις εισαγωγές το Νοέμβριο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 2,58 δισ. ευρώ ή κατά 63,3% και ανήλθαν σε 6,67 δισ. ευρώ έναντι 4,08 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 4,52 δισ. ευρώ από 3,38 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ ή κατά 34%.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις