Αυξάνεται το κόστος παραγωγής, μειώνεται η τιμή τους

Προβλήματα στην εμπορική διάθεση μήλων αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καθώς οι προκλήσεις στην αγορά πολλαπλασιάζονται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλείσει εμπορικούς δρόμους και ο πληθωρισμός δυσχεραίνει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος, κύριος εισαγωγέας μήλου έχει επιβάλλει περιορισμούς εξαιτίας των οδηγιών του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές μήλων να έχουν χάσει μια σημαντική δίοδο.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ενός από τους πετυχημένους Συνεταιρισμούς της χώρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της διάθεσης των μήλων έπαιξε η Αίγυπτος, που συνήθως απορροφά το 67% της παραγωγής του κόκκινου μήλου της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, «οι Αιγύπτιοι, εξαιτίας των γενικών οδηγιών του ΔΝΤ, επέλεξαν να εντάξουν το μήλο στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε ισχυρούς περιορισμούς στις εισαγωγές, ενώ αντίθετα αλλά φρούτα και τρόφιμα εισάγονται ελεύθερα».

Εξαγωγές μήλων: Αυξάνεται το κόστος παραγωγής, μειώνεται η τιμή τους

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Θωμάς Μόσχος, οι πρώτες εμπορικές πράξεις στα πρώιμα μήλα «ξεκίνησαν με 0,16ευρώ/κιλό και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στην ποικιλία «Γκαλά» στα 0,09ευρώ/κιλό, όταν το καλλιεργητικό κόστος ανά ποικιλία κυμαίνεται από 0,25 έως 0,33ευρώ/κιλό».

Στην περιοχή του δήμου Εορδαίας και στις μηλοπαραγωγικές περιοχές των Πύργων και του Μεσόβουνου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης, «οι έμποροι ζητούν τα προϊόντα μας στα 0,25ευρώ/κιλό ή να τα πάρουν με ανοικτές τις τιμές- για ό,τι αυτό σημαίνει αργότερα στην πληρωμή του παραγωγού».

Διαβάστε επίσης: 

Εξαγωγές μήλων: Αναζητούνται εναλλακτικές αγορές

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις