Άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη το συντονιστικό κέντρο που θα ελέγχει τις εξαγωγές

Εγκαινιάστηκε εχθές στην Κωνσταντινούπολη, Τετάρτη 27 Ιουλίου, το κέντρο που θα εποπτεύει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο της επανέναρξης της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα σχέδιο με τη βοήθεια της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών για να επιτραπεί η επανέναρξη εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Μόσχα σε τρία σημαντικά λιμάνια της Ουκρανίας.

Ίσως και αυτήν την εβδομάδα η επανέναρξη εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Το Κίεβο δήλωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει την αποστολή του πρώτου από τους εκατομμύρια τόνους σιτηρών “αυτή την εβδομάδα” παρά την επίθεση με πυραύλους από τη Ρωσία το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Οδησσού. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας είπε ότι «ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες» στους κόμβους εξαγωγών για την προετοιμασία των πλοίων που θα συνοδευτούν στα μολυσμένα από ναρκοπέδια ύδατα για να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Υπενθυμίζουμε ότι το μπλοκάρισμα των εξαγωγών από δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο έχει συμβάλει στην εκτίναξη των τιμών που έχει κάνει τις εισαγωγές τροφίμων απαγορευτικά ακριβές για ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Παράλληλα, οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία παρά την συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών και το Κίεβο αντεπιτέθηκε χτυπώντας τη ζωτικής σημασίας γέφυρα Antonivskiy πάνω από τον ποταμό Dnipro σε μια κίνηση που απειλεί να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού στα ρωσικά στρατεύματα.