«Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπεζίων σταφυλιών» σημειώνει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης

Μειωμένες κατά -10,9% έναντι του 2022 εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών,  φτάνοντας την περίοδο από 1/9 έως και την 3/11/23 τους 39.186 τόνους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, οι ιταλικές προμήθειες σταφυλιών κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις ποικιλίες Italia και Crimson Seedless να είναι οι πιο δημοφιλείς. Οι ποικιλίες Sultana και η Crimson Seedless διατέθηκαν από την Τουρκία. Μερικές αποστολές από τη Γαλλία και την Ελλάδα μαζί έπαιξαν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Η προσφορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία είχε επίσης μικρή επίδραση στις πωλήσεις.

«Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπεζίων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών που απήλαυσαν και απολαμβάνουν εξαιρετικές τιμές σε αντίθεση και στην φετεινή περίοδο, με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και λόγω επιπτώσεων στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές , της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους» υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις