Μειωμένη η ζήτηση και κατανάλωση πορτοκαλιών και το νέο έτος

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών και τη νέα χρονιά. Οι εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων εβδομάδων, ο παγετός και η μη λειτουργία των αντιπαγετικών συστημάτων σε ορισμένες περιοχές λόγω διακοπής ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας, πρόκειται να επηρεάσουν καθοριστικά τη καλλιέργεια των πορτοκαλιών και γενικά των εσπεριδοειδών.

«Οι εξαγωγές πορτοκαλιού και μανταρινιού ήταν πολύ διαφορετικές από την αρχή της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Στο μέσον της περιόδου οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, ενώ παραμένουν χαμηλές οι προσδοκίες για τα πορτοκάλια», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas).

Η τιμή των πορτοκαλιών Navel παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ μέτρια διαφαίνεται η τιμή των Navel Lane Late πορτοκαλιών. Η κατανάλωση και η ζήτηση των πορτοκαλιών είναι ιδιαίτερα χαμηλή με αποτέλεσμα να μην ευνοείται η αύξηση των εξαγωγών και η οικονομική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας “Ελπίδα” και των ζημιών που προκάλεσε στις καλλιέργειες, τις  επόμενες ημέρες θα θα φανεί το πλήγμα που δέχτηκαν τα εσπεριοδοειδή και οι συνέπειες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στις εξαγωγές.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις