Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 οι εξαγωγές ελληνικών τυριών κατέγραψαν άνοδο 52,3%.

Μεγάλη ζήτηση έχει η φέτα στη Γαλλία με τις εξαγωγές του ελληνικού τυριού να αυξάνονται διαρκώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Παρισιού, τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 οι εξαγωγές ελληνικών τυριών κατέγραψαν άνοδο 52,3%, αγγίζοντας σε αξία τα 37,277 εκατ. ευρώ έναντι 24,477 εκατ. ευρώ που είχαν φθάσει κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Οι συγκεκριμένες καλές επιδόσεις σίγουρα δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη καθώς η φέτα συγκαταλέγεται διαχρονικά ανάμεσα στα «βαριά χαρτιά» των ελληνικών εξαγωγών.

Μεγάλη ζήτηση για τσιπούρα, λαβράκι και φέτα στη Γαλλία

Ωστόσο, η δυναμική που παρουσίασε πέρυσι στην γαλλική αγορά υπόσχεται ότι υπάρχουν οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Να υπενθυμίσουμε ότι η φέτα “χτυπήθηκε” το προηγούμενο διάστημα από τις περιπτώσεις νοθείας που εντοπίστηκαν σε ποσότητες φέτας που παρήχθησαν από ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και διακινήθηκαν στο εξωτερικό και, ειδικότερα, στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Εκτός, όμως, από το τυρί, στην πρώτη εικοσάδα με τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα  στην Γαλλία, εντοπίζεται από την κατηγορία των τροφίμων η τσιπούρα, που βρέθηκε στην πέμπτη θέση, ακριβώς μετά τα τυροκομικά προϊόντα. Οι ελληνικές εξαγωγές τσιπούρας ανήλθαν στα 27,909 εκατ. ευρώ έναντι 25,155 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,94%.

Το λαβράκι, γνωρίζει επίσης ημέρες δόξας, με τις εξαγωγές του να αυξάνονται κατά 4,3%, φτάνοντας σε αξία τα 15,208 εκατ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα καλές επιδόσεις εμφάνισαν και οι παρασκευασμένες ελιές με αύξηση 15% και αξία εξαγωγών τα 12,1 εκατ. ευρώ και το γιαούρτι που εμφάνισε ενίσχυση 18,4% και αξία που άγγιξε τα 11,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις