Υψηλές θερμοκρασίες και τουρισμός κρατούν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα

Σε υπερδύναμη στις εξαγωγές παγωτού στην Κύπρο αναδεικνύεται η Ελλάδα. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα, η ζήτηση για παγωτό είναι αυξημένη όλο τον χρόνο με αποτέλεσμα και η κατανάλωση να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται κυρίαρχος στις εξαγωγές παγωτού στην Κύπρο, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες-προμηθευτές. Ειδικότερα, το 2021, κατείχε μερίδιο στο σύνολο των κυπριακών εισαγωγών παγωτού που ανήλθε σε 70% (έναντι αντίστοιχου μεριδίου 67% το 2020). Ακολούθησαν η Γερμανία, με μερίδιο 19% (από 21% το 2020), το Βέλγιο με 3% (από 7% το 2020), η Ιταλία με επίσης 3% (3% και το 2020) και το Ην. Βασίλειο με 1% (από 2% το 2020).

Όπως όλα δείχνουν η χώρα μας έχει διευρύνει την εξαγωγική της μερίδα στον συγκεκριμένο κλάδο τροφίμων στην κυπριακή αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ετήσια αξία των ελληνικών εξαγωγών παγωτού στην Κύπρο κατά την εννεαετία 2013-2021 ανήλθε σε 6,14 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ετήσια ποσότητα σε 1.811 τόνους, αντίστοιχα. Ειδικά το 2021, η Ελλάδα εξήγαγε στην κυπριακή αγορά παγωτά συνολικής αξίας 7,168 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν σε ποσότητα 1.856 τόνων.

Την κρίσιμη περίοδο 2020, οι εξαγωγές επηρεάστηκαν σημαντικά, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 38%, ωστόσο, το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές επανήλθαν δυναμικά, με ετήσια άνοδο που αγγίζει το 38% σε όρους αξίας. Ανοδικά κυμαίνονται και τη φετινή σεζόν, με τη ζήτηση εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του τουρισμού να κυμαίνεται σε υψηλά επίεπδα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις