Το «παραδοσιακό» ελαιόλαδο διπλασίασε το μερίδιό του στις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας σκαρφάλωσε το «παραδοσιακό» ελαιόλαδο, διπλασιάζοντας το μερίδιό του στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας , στο πλαίσιο της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν».

Παράλληλα επισημαίνεται και ο κομβικός ρόλος της «πράσινης» τεχνολογίας ενώ σημειώνεται πως ενώ οι περισσότεροι κλάδοι διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα κεκτημένα τους, τους προβολείς τραβούν τα δύο αυτά προϊόντα που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά το τελευταίο τρίμηνο και κερδίζουν συνεχώς μερίδια στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, το “παραδοσιακό” ελαιόλαδο (+157% σε αποπληθωρισμένους όρους, έναντι -5% στα λοιπά τρόφιμα) σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 6ετίας, διπλασιάζοντας το μερίδιό του στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Σε αυτό συντέλεσε η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία, καθώς η αυξημένη ελληνική παραγωγή (+51% ετησίως) συνδυάστηκε με υψηλή διεθνή ζήτηση λόγω ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής σε ανταγωνιστικές Μεσογειακές χώρες (-48% στην Ισπανία).

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ελληνικό ελαιόλαδο συνεχίζει να χάνει σημαντική υπεραξία της τάξης των €1,3 ανά κιλό (αντιστοιχώντας σε €0,2 δισ. ετησίως) από τον χαμηλό βαθμό τυποποίησης (με άνω των 2/3 να εξάγονται σε χύμα μορφή).

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές επιμένουν να κινούνται ανοδικά, διατηρώντας τα κεκτημένα μερίδια τους έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της χώρας με τη συγκυριακή εκτόξευση του ελαιολάδου και την “πράσινη” τεχνολογία να αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της ανόδου.

Βασικό συμπέρασμα της ΕΤΕ είναι ότι, παρά την επιβράδυνση του τελευταίου τριμήνου και το μειωμένο εύρος της βάσης ανόδου, η σταθερά ισχυρή επίδοση των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας θέτει στέρεες βάσεις για περαιτέρω κέρδη στις διεθνείς αγορές την επόμενη τριετία.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, το 2022 έκλεισε θετικά για τις εξαγωγές αγαθών (εκτός πετρελαίου), επιτυγχάνοντας άνοδο της τάξης του 21% σε ονομαστικούς όρους. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, βάσει των εκτιμήσεων της για τους αποπληθωριστές κλάδων, η αύξηση των εξαγωγών σε πραγματικούς όρους άγγιξε το 6%, όντας σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη του μέσου όρου δεκαετίας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις