Ποια η εικόνα των εξαγωγών των ελληνικών φρούτων για το 2022.

Ξεκίνησε επίσημα η σεζόν για τις εξαγωγές φράουλας, με τους πρώτους 2.523 τόνους να έχουν ήδη ταξιδέψει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), από τις αρχές του χρόνου και έως τις 28 Ιανουαρίου 2022 οι εξαγωγές φράουλας ήταν 2.523 τόνοι έναντι 2.623 τόνους που ήταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, ενώ οι εξαγωγές ντομάτας ήταν 1.944 τόνοι έναντι των 2.812 τόνοι που εξήχθησαν πέρυσι.

Την ίδια στιγμή σταθερή παραμένει η εξαγωγή μανταρινιών ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η εξαγωγή πορτοκαλιών και μήλων. Την πορεία και τον όγκο των εξαγωγών σαφώς και θα επηρεάσουν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν. Σε περιοχές όπως η Δυτική και Ανατολική Πελοπόννησος, στις οποίες είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η αγροτική παραγωγή, και οι οποίες επλήγησαν από τον παγετό, οι ζημιές στις καλλιέργειες θα είναι μεγαλύτερες και αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι τις εξαγωγές των ελληνικών φρούτων θα επηρεάσει σημαντικά και το εμπάργκο που επέβαλε από 1η Ιανουαρίου 2022 η Λευκορωσία, στην οποία το 2020 είχαν εξαχθεί 15.717 τόνοι φρούτων και λαχανικών. Ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση, πρόκειται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στις εξαγωγές και να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για το “ταξίδι” των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις