Μη ελαιοπαραγωγικές χώρες κερδίζουν έδαφος στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι πωλήσεις για το ελαιόλαδο όλων των τύπων αυξήθηκαν κατά 20.9% στην Μεγάλη Βρετανία από τις αρχές του 2020 έως και το τέλος του 2021. Σύμφωνα με το euro2day.gr και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γκίτση, η εικόνα του ελληνικού ελαιολάδου δεν ήταν τόσο καλή καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Nielsen, σημαντικοί αντίπαλοι έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στην αγορά της Βρετανίας. Ο λόγος για την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, οι οποίες μάλιστα δεν αποτελούν ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Ελαιόλαδο: Μη ελαιοπαραγωγικές χώρες αυξάνουν τις πωλήσεις τους στην Μεγάλη Βρετανία

Από το report του ΟΕΥ της Ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο προκύπτει πως την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου σημείωσαν οριακή αύξηση στα 4,6 εκατ. λίρες από 4,2 εκατ. λίρες το 2020. Αξία εξαγωγών υποπολλαπλάσια από τις Ιταλικές (39,554 εκατ. λίρες) και από τις Ισπανικές (33,179 εκατ. λίρες) όπου ελέγχουν την παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.

Την ίδια στιγμή το Βέλγιο κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 92% στις εξαγωγές του στα 3,2 εκατ. λίρες από μόλις 35.246 λίρες το 2020, η Γερμανία τις υπερδιπλασίασε στα 3 εκατ. λίρες και η Ολλανδία τις υπερτριπλασίασε στα 1,674 εκατ. λίρες.

Στην περίπτωση του παρθένου ελαιολάδου, οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν πέρυσι σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του 2019. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η αύξηση του 2020 ήταν συγκυριακή και οφειλόμενη σε εισαγωγές που έγιναν για να αντιμετωπισθεί η αιφνίδια έλλειψη προϊόντων, όχι απαραίτητα ελληνικών, αλλά οι Έλληνες προμηθευτές βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση λόγω άμεσης διαθεσιμότητας. Με την ομαλοποίηση της τροφοδοσίας, χάθηκε και η δυναμική που δημιουργήθηκε στις συγκεκριμένες ιδιαίτερες συνθήκες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις