Οι πωλήσεις των ελληνικών τροφίμων στο εξωτερικό συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά την σημαντική καθίζηση των εξαγωγικών επιδόσεων

Του Δημήτρη Χριστούλια 

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγές οι οποίες σημειώνουν σημαντική μείωση τους τελευταίους μήνες. Για πέμπτο συνεχή μήνα κατέγραψαν αξιοσημείωτη πτώση, με εκπροσώπους του εξαγωγικούς κλάδου να είναι ωστόσο καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές προϊόντων, όπως είναι τα τρόφιμα συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε διεθνές επίπεδο εξακολουθεί να δυσκολεύει το έργο των Ελλήνων εξαγωγέων, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες συνθήκες.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια, έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την κατανάλωση σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα. Η χώρα μας όμως, με σύμμαχο την ποιότητα των προϊόντων συνεχίζει να κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τον Αύγουστο οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική πτώση της τάξης του 24,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχα τον Ιούλιο οι ελληνικές εξαγωγές είχαν καταγράψει μείωση 14,5%, τον Ιούνιο 24,5%, τον Μάιο 15,4% και τον Απρίλιο 4,3%.

Ανάρπαστο το ελαιόλαδο 

Την ίδια στιγμή όμως οι εξαγωγές τροφίμων αλλά και ελαιολάδου δείχνουν ισχυρές αντοχές, σημειώνοντας σημαντική άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οχτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εξαγωγές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,7% όταν το σύνολο των εξαγωγών σημείωσαν πτώση 5,7%. Ειδικότερα οι εξαγωγές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση 1,4% τον Αύγουστο, 8,6% τον Ιούλιο, 13% τον Ιούνιο, 11,4% τον Μάιο και 1,5% τον Απρίλιο. Το ίδιο διάστημα ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις σημείωσαν οι εξαγωγές ελαιολάδου, εξαιτίας και της μικτής παραγωγής λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στην Ισπανία.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου το οχτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου σημείωσαν άνοδο της τάξης του 107,3%. Ειδικότερα τον Αύγουστο αυξήθηκαν 22,2%, τον Ιούλιο 42,8%, τον Ιούνιο κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 135%, τον Μάιο 77,4% και τον Απρίλιο 79%. Σημειώνεται ωστόσο ότι ως επί το πλείστον η σημαντική αύξηση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου οφείλεται στην μεγάλη άνοδο της τιμής του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι εξαγωγές των τροφίμων θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ ήδη αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου συνάπτουν νέες συμφωνίες με χονδρέμπορους και λιανέμπορους του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει επεξεργασθεί ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων η  συνολική αξία των εξαγωγών τον Αύγουστο ανήλθε στα 3,63 δισ. ευρώ έναντι 4,81 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωσε ετήσια μείωση κατά 371,4 εκατ. ευρώ, ήτοι 14,3%. Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εξαγωγές ανήλθαν στα 33,77 δισ. ευρώ έναντι 35,83 δισ. ευρώ κατά το ίδιο περσινό, καταγράφοντας μείωση 5,7%.

Σύνολο εξαγωγών 

Απρίλιο -4,3%

Μάιο -15,4%

Ιούνιο -24,5%

Ιούλιο  -14,5%

Αύγουστο -24,5%

Εξαγωγές τροφίμων

Απρίλιος +1,5%

Μάιος +11,4%

Ιούνιος +13%

Ιούλιος +8,6%

Αύγουστος +4%

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις