Η φετινή παραγωγή, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και η ποιότητα υψηλή

Τη στιγμή που η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη, έμποροι από την Ιταλία και το Ισραήλ καταφθάνουν στην Ελλάδα ενδιαφερόμενοι για το ελληνικό προϊόν. Η δραστηριότητα αυτή γεμίζει με αισιοδοξία τους παραγωγούς για τις εξαγωγές φιστικιών , μένει όμως το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται να καταλήξει και σε εμπορικές συμφωνίες.

Η φετινή παραγωγή, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και η ποιότητα υψηλή. Μπορεί οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πριν δύο περίπου εβδομάδες να ήταν ανησυχητικές, ωστόσο, η συγκομιδή προχωρά κανονικά, με το μεγάλο πρόβλημα βέβαια να παραμένει η έλλειψη εργατικών χεριών.

εξαγωγές φιστικιών

pixabay

Όσον αφορά τις εξαγωγές φιστικιών, οι Ιταλοί έμποροι δίνουν προσφορές σε τιμές χαμηλότερες από πέρυσι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κλείσει συμφωνίες καθώς οι Έλληνες παραγωγοί επιδιώκουν να πληρωθούν τοις μετρητοίς ενώ οι Ιταλοί αντιπροτείνουν την καταβολή προκαταβολής 10% και εξόφληση όταν το φορτίο φτάσει στην χώρα τους και ελέγξουν την ποιότητα.

Η μεγάλη έκπληξη είναι οι Ισραηλινοί έμποροι οι οποίοι είχαν αρκετά χρόνια να εμφανιστούν στην χώρα μας και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το προϊόν. Το δυνατό δολάριο δεν βοηθά τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί έμποροι να στραφούν στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις