Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν πρώτες ύλες από άλλες χώρες

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σε νέες αγορές καταφεύγουν ελληνικές επιχειρήσεις για να προμηθευτούν πρώτες ύλες που μέχρι σήμερα εισήγαγαν από την Ουκρανία. Ο χάρτης των ελληνικών εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το FoodLife φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για περισσότερους από 3 μήνες. Η χώρα μας στρέφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που έχει σε βασικές πρώτες ύλες όπως είναι για παράδειγμα το σιτάρι, σε μια χρονική περίοδο όπου αυξάνονται οι εγχώριες ανάγκες για τρόφιμα εξαιτίας και της ολοένα αυξανόμενης τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία  της Eurostat που επεξεργάσθηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ- Συνδέσμου Εξαγωγέων οι εισαγωγές Ουκρανικών προϊόντων τον Μάρτιο  μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ αντίθετα από την Ρωσία αυξήθηκαν κατά 69,1% καθώς τον πρώτο μήνα του πολέμου η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε προχωρήσει στο εμπάργκο του ρωσικού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα του πολέμου οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία και την Ρωσία σημείωσαν ελεύθερη πτώση με την μείωση να φτάνει στο 90,8% και στο 66,1% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές σιταριού από την Ουκρανία τον Μάρτιο ήταν μηδενικές, ωστόσο ο συγκεκριμένος μήνας δεν αποτελεί ουσιαστικό δείγμα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς και πέρυσι τον ίδιο μήνα δεν είχαν γίνει εισαγωγές σιταριού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία έφτασαν πέρυσι τα 8 εκατ. ευρώ και το 2020 τα 16,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής αλευροβιομηχανίας, πλέον οι εισαγωγές σιταριού, που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι το αλεύρι γίνεται από άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η  Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Λετονία. Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» εστιάζεται στο γεγονός ότι οι τιμές πλέον του σιταριού έχουν αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 130% σε σχέση με πέρυσι, προκαλώντας σημαντικές ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΕ οι εισαγωγές σιταριού από την Βουλγαρία αυξήθηκαν τον φετινό Μάρτιο, δηλαδή τον πρώτο μήνα του πολέμου, κατά 212%, φτάνοντας τα 18,2 εκατ. ευρώ από 5,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό Μάρτιο. Από την Ουγγαρία οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 407% φτάνοντας τα 3,47 εκατ. ευρώ από μόλις 686.704 ευρώ τον περσινό Μάρτιο, από την Γαλλία αυξήθηκαν κατά 131% και από την Ρουμανία  κατά 140%. Η προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να προμηθευθούν  σιτάρι από άλλες χώρες αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία των εισαγωγών με ακόμη πιο χαρακτηριστικό τρόπο και στα στοιχεία που θα δώσει στη δημοσιότητα η Eurostat και θα αφορούν τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς τον Μάρτιο αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις διέθεταν σημαντικά αποθέματα στις αποθήκες τους.

Σόγια από την Βραζιλία

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την σόγια ένα, από τα  βασικότερα προϊόντα που εισάγει η χώρα μας από την Ουκρανία.  Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat που έχει επεξεργασθεί ο ΣΕΒΕ οι εισαγωγές σόγιας από την Ουκρανία τον περσινό Μάρτιο ανήλθαν στα 3,18 εκατ. ευρώ και το φετινό Μάρτιο μειώθηκαν στα 2,06 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 35%. Την ίδια στιγμή από μηδενικές που ήταν οι εισαγωγές σόγιας πέρυσι τον Μάρτιο από την Βραζιλία εκτοξεύτηκαν στα 15 εκατ. ευρώ, με το 87,7% των εισαγωγών σόγιας να πραγματοποιείται πλέον από την χώρα της λατινικής Αμερικής.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως οδηγεί σιγά σιγά τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητούν πρώτες ύλες και τρόφιμα από άλλες χώρες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το σιτάρι και τη σόγια δύο από τα σημαντικότερα προϊόντα που εισάγει η χώρα μας από την Ουκρανία. Η Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις εισαγωγές και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τα στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο όπου οι εισαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 26,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα», επισημαίνει στο FoodLife  ο Οικονομικός Αναλυτής του ΣΕΒΕ- Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος Δημήτρης Γούλιας.

Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της Ελλάδας

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό οι εισαγωγές από την Αμερική αυξήθηκαν κατά 191,7%, από την Κίνα κατά 56,8%,, από την Γερμανία 11%, από την Ιταλία 13,8%, από την Γαλλία 15,6%, από την Βουλγαρία 50,2%, από την Ισπανία 20,9%, από την Τουρκία 34,1%, από το Βέλγιο 21,1%, από την Ολλανδία 10,9%, από την Αίγυπτο 58,2%, από το Ηνωμένο Βασίλειο 29,8% και από την Βραζιλία 150,9%.

Τα προϊόντα που εισάγουμε 

Σε ότι αφορά τα προϊόντα που εισήγαγε η χώρα μας τον Μάρτιο, οι εισαγωγές δημητριακών αυξήθηκαν 57,6%, φτάνοντας τα 78,6 εκατ. ευρώ από περίπου 50 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η αξία των εισαγόμενων κρεάτων αυξήθηκε κατά 33,9%, ξεπερνώντας τα 107 εκατ. ευρώ από 80,2 εκατ. ευρώ ενώ η αύξηση στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά ανήλθε στα 33,3% με την αξία των προϊόντων να φτάνει τα 99,2 εκατ. ευρώ.  Πάνω από 30% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα έλαια και τα λίπη, ακόμη και στα λαχανικά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις