Ξεκίνησαν και οι πρώτες φορτώσεις ελληνικών ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία

Αυξημένες κατά 41,2% σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS,Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 10/11/2023 ανέρχονται σε 42.547 τόνους +41,2% έναντι 21.337 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022 με τις  ποσότητες προς Ινδία να παραμένουν στάσιμες ανερχόμενες σε 1056 τ. έναντι 1.710 τ. ,προς Καναδά 1460 τ. έναντι 776 τ., ΗΠΑ 2.980 τ. έναντι 1597 τ., Ισπανία 7.770 τ. έναντι 5.716 τ. και Ιταλία  13.548 έναντι 7.020 τ. συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς).

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα ξεκίνησαν και οι πρώτες φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, σημειώνει το γεγονός ότι «παρά τις επισημάνσεις μας, η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων κυρίως προς Ιταλία αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου των εξαγωγών μας με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους.

Βάσει των αναφερομένων φορτίων – ποσοτήτων διακινουμένων φρούτων και λαχανικών ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση  της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η  διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγαθών».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις