Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ανέκαμψαν μετά την πανδημία

Αυξήθηκαν κατά 28% οι ελληνικές εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο α’ εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε η πρεσβεία της Ελλάδας στο Άμπου Ντάμπι. Ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 143,18 εκατ. ευρώ από 111,89 εκατ. πέρυσι.

Ελληνικές εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ανέκαμψαν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών

Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο του πρώτου εξαμήνου 2021 ήταν πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά €86,29 εκατ., έναντι πλεονάσματος €82,84 εκατ. το πρώτο εξάμηνο 2020 (+4,2%). Αντίστοιχα, κατά το εξάμηνο 2021 ο διμερής όγκος συναλλαγών εμφανίστηκε αυξημένος κατά 42%, ανερχόμενος σε 200 εκατ. ευρώ, έναντι 140,93 εκατ. το εξάμηνο 2020.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, φαίνεται πως οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν ανακάμψει μετά από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Τα ΗΑΕ κατατάσσονται στην 32η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας μερίδιο 0,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσονται στην 51η θέση μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, κατέχοντας μερίδιο 0,2% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών.

Τα προϊόντα που είδαν μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές ήταν τα κατεργασμένα προϊόντα πετρελαίου, τα προϊόντα καπνού, οι φυγόκεντρες μηχανές, τα ελάσματα, οι ταινίες από αλουμίνιο και τα γουναρικά.

Διαβάστε επίσης: 

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών κατά το 1ο τρίμηνο του έτους