Δεν γίνονται πλέον εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά είναι η διακοπή των εισαγωγών σε σιτάρι από Ουκρανία και Ρωσία. Και αυτό γιατί υπάρχουν για παράδειγμα αλευροβιομηχανίες που ένα σημαντικό ποσοστό των σιτηρών που χρησιμοποιεί, που μπορεί να φτάνει το 20% και το 30% των ετήσιων αναγκών, εισάγεται από την Ουκρανία και την Ρωσία.

Πλέον οι εισαγωγές σίτου από την Ουκρανία και την Ρωσία δεν γίνονται με τις αλευροβιομηχανίες να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες αγορές για την προμήθεια πρώτων υλών. Σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife τα αποθέματα που έχουν ορισμένες αλευροβιομηχανίες στις αποθήκες τους δεν επαρκούν μιας και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από το καλοκαίρι όπου και πραγματοποιείται η συγκομιδή του.

Στέλεχος του κλάδου αναφέρει ότι το ενδιαφέρον για την αγορά σίτου στρέφεται σε άλλες αγορές όπως είναι της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και του Καναδά. Για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες το μεγάλο «αγκάθι» είναι το μεταφορικό κόστος αφού θα πρέπει να το μεταφέρουν στην Ελλάδα με καράβι από τα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης. Η επόμενη επιλογή είναι ο Καναδάς, όπου και εκεί το μεταφορικό κόστος προκαλεί πονοκέφαλο στα στελέχη του κλάδου της αλευροβιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι οι ποσότητες σε ελληνικά σιτάρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Σημαντικά είναι όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά την εισαγωγή πρώτων υλών όπως είναι για παράδειγμα ο χάλυβας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις