Το 2023 παρουσιάζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού πληθωρισμού, του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και των γεωπολιτικών εντάσεων

Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών σημείωσαν αύξηση 16% το 2022, σύμφωνα με την spiritsEUROPE η οποία υποστηρίζει τη διαφοροποίηση του εμπορίου εν μέσω προκλήσεων του 2023 για βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΟΑΠ, σύμφωνα με την ετήσια εμπορική ανασκόπηση της spiritsEUROPE, οι εξαγωγές των αλκοολούχων  ποτών της ΕΕ αυξήθηκαν κατά +16% το 2022, φτάνοντας τα 9,74 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το 2023 παρουσιάζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού πληθωρισμού, του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και των γεωπολιτικών εντάσεων, που δημιουργούν αβεβαιότητα. Η εμπορική πολιτική της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Η Pauline Bastidon, διευθύντρια εμπορίου και οικονομικών υποθέσεων, της spiritsEUROPE, δήλωσε: «Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις εξαγωγές αλκοολούχων ποτών στην ΕΕ και έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία του διεθνούς εμπορίου ως μοχλού ανάπτυξης για τον κλάδο μας. Ωστόσο, αυτή η εξαιρετική απόδοση έχει απειληθεί, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αρχίζουν να επηρεάζουν τις εξαγωγές σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ενώ οι αυξανόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις κινδυνεύουν να επηρεάσουν τις εξαγωγές μας στις αναδυόμενες αγορές».

«Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει  μια εμπορική πολιτική εξωστρεφή, ποικιλόμορφη, καθώς η διαφοροποίηση και όχι ο προστατευτισμός ή η μονομερής στάση είναι το καλύτερο στοίχημά μας ενάντια στην αυξανόμενη αστάθεια και τις εντάσεις που βλέπουμε στον ορίζοντα», πρόσθεσε η Bastidon.

Ο Ulrich Adam, γενικός διευθυντής της spiritsEUROPE, δήλωσε: «Με το 85% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης να προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εκτός Ευρώπης την επόμενη δεκαετία, μια φιλόδοξη εμπορική πολιτική της ΕΕ και η σύναψη νέων ΣΕΣ είναι απαραίτητη».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις