Το κόστος θα μπορούσε να περάσει στους καταναλωτές μέσω των αυξήσεων στα γλυκά

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, στα 24 σεντς ανά λίβρα, εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ζάχαρης, φτάνοντας στα 24 σεντς ανά λίβρα με τους αναλυτές μάλιστα να υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ανοδικά ώστε οι τιμές να παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», όπως δήλωσε στο CNBC ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τις καιρικές συνθήκες που μαστίζουν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης.

Σημειώνεται δε πως το αυξανόμενο κόστος θα μπορούσε να μετακυλίεται στους καταναλωτές, με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.

«Η άνοδος της τιμής των ζαχαρωτών και των ροφημάτων με βάση τη ζάχαρη θα ενσωματώσει τις αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης», σημείωσε ο Τζον Στάνσφιλντ, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.

«Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές στο εύρος των 21 έως 24 σεντς ανά λίβρα», προβλέπει ο Chhimwal της S&P, σύμφωνα με το CNBC.

Ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιήσει τα κρατικά αποθέματα για να ανακουφίσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, ο Chhimwal προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα.

«Ωστόσο, ο κίνδυνος Ελ Νίνιο για τις προοπτικές παραγωγής στην Ασία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί πολύ μεσοπρόθεσμα και να οδηγήσει τις τιμές πολύ υψηλότερα», προειδοποίησε. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, υπάρχει πιθανότητα 62% να εμφανιστούν συνθήκες Ελ Νίνιο από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις των μουσώνων στην Ασία, η αγορά ζάχαρης θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει «πολύ ασταθής» και να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες μεσοπρόθεσμα, εξήγησε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις