Οι αυξήσεις σε μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα

Ακριβότερα σε σχέση με πέρσι θα πληρώσουν το κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τις επιχειρήσεις αλλά και της μεγάλης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον Σάββα Κεσίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, στα κρεοπωλεία της χώρας οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες σε σύγκριση με τα περσινά Χριστούγεννα: στο μοσχάρι από 20% έως 25%, στο χοιρινό από 15% έως 20% και στο κοτόπουλο από 10 έως 15%. Σε σταθερά επίπεδα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, μένουν σε αρνί και κατσίκι.

Σε ό,τι αφορά τη γαλοπούλα, το ζήτημα που είχε προκύψει σχετικά με το ενδεχόμενο ελλείψεων λόγω της μειωμένης παραγωγής φέτος φαίνεται να εξομαλύνεται καθώς σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη έγιναν οι απαραίτητες εισαγωγές προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στην αγορά τις μέρες των γιορτών. Η τιμή της φέτος είναι αυξημένη μεσοσταθμικά κατά περίπου 5%.

Σημειώνεται ότι μοσχάρι και γαλοπούλα έχουν μπει στο εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» μαζί με το κοτόπουλο και το χοιρινό που ήδη υπήρχαν, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της ΠΟΚΚ η οποία σε ανακοίνωσή της σημείωνε ότι  «μετατοπίζεται η αγοραστική κίνηση στις πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων επιδιώκοντας την υποβάθμιση και τον παραγκωνισμό του επαγγελματία κρεοπώλη».

Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών εκφράζει ωστόσο την ικανοποίησή του για την μέτρο της ενίσχυσης του 10% που θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο στις αγορές των δικαιούχων καταναλωτών μεταξύ άλλων και σε κρεοπωλεία, το οπoίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο. Εκτιμά μάλιστα πως το συγκεκριμένο μέτρο «θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα». Ο κ. Κεσίδης επισημαίνει ότι έστω κι αν πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, αποτελεί βοήθημα για τους οικονομικά ασθενέστερους και το ποσό αυτό θα «μοιραστεί» στην αγορά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις