Βόειο κρέας: Μειώνεται η παραγωγή και η κατανάλωση

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση βοείου κρέατος ενδέχεται να μειωθεί από 10,3 σε 9,5 κιλά έως το 2023
Έως και 9% αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία. Παράλληλα, 2,8 εκατομμύρια λιγότερες αγελάδες θα μετρά η ΕΕ μέχρι το 2032 ενώ το αντίστοιχο κοπάδι γαλακτοπαραγωγής θα μειωθεί κατά 9,9 εκατομμύρια κεφάλια.
Βασική παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτήν την εξέλιξη είναι η αύξηση της ανησυχίας για τις αρνητικές συνέπειες της γαλακτοβιομηχανίας στο περιβάλλον αλλά και ο περιορισμός κατανάλωσης λόγω ανόδου του κόστους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πανδημία, η κατανάλωση βόειου κρέατος στην ΕΕ συνέχισε να μειώνεται το 2022 λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας και των υψηλών τιμών, ενώ όπως όλα δείχνουν αυτή η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέχρι το 2032, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βοείου κρέατος μπορεί να μειωθεί από 10,3 σε 9,5 κιλά (-7,8 %).
Οι εξαγωγές κρέατος της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν έως το 2032 (+1,1 % ετησίως), κυρίως χάρη στη συνεχιζόμενη ή αυξανόμενη ζήτηση από τους υπάρχοντες εμπορικούς εταίρους. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές αγελάδων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν σταδιακά (-2,8% ετησίως) λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και των ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις