Τι δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 μειώθηκαν οι τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η μείωση των τιμών των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και των γαλακτοκομικών ήταν μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες αυξήσεις σε ζάχαρη και κρέας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο δείκτης τιμών του, που παρακολουθεί τις τιμές τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά μέσο όρο στις 124,3 μονάδες τον Μάιο έναντι των αναθεωρημένων 127,7 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο FAO.

Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή του από τον Απρίλιο 2021 ενώ ο δείκτης είναι χαμηλότερος κατά 22% από το υψηλότερο όλων των εποχών που καταγράφηκε τον Μάρτιο 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μειώσεις σε δημητριακά, φυτικά έλαια,γαλακτοκομικά

Αναλυτικά ο δείκτης του FAO για τις τιμές των δημητριακών μειώθηκε σχεδόν κατά 5% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο, μήνα υπό την πίεση των πολύ καλών προοπτικών προσφοράς και της παράτασης της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επιτρέπει τη μεταφορά φορτίων από την Ουκρανία.

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και ζήτηση δημητριακών, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος στα 2,813 δισεκατομμύρια τόνους, αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 2022 λόγω κυρίως της αναμενόμενης αύξησης στην παραγωγή καλαμποκιού. Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών για την περίοδο 2023/24 αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας το ρεκόρ των 873 εκατ. τόνων, λόγω μεγαλύτερων αναμενόμενων αποθεμάτων καλαμποκιού, ρυζιού και κριθαριού

Ο δείκτης για τις τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκε σχεδόν κατά 9% σε μηνιαία βάση, αντανακλώντας τη μεγάλη προσφορά ελαιόσπορων και την αδύναμη ζήτηση φοινικελαίου.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 3% εν μέσω εποχιακής ανόδου της παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Οι αυξήσεις σε ρύζι, ζάχαρη

Από την άλλη πλευρά οι διεθνείς τιμές του ρυζιού συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, εν μέρει λόγω τηε πιο σφιχτής προσφοράς σε ορισμένες εξαγωγικές χώρες, σύμφωνα με το FAO.

Επίσης η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 5,5% σε σχέση με τον Απρίλιο για τέταρτο μήνα στη σειρά, καθώς οι ανησυχίες για το μετεωρολογικό φαινόμενο El Nino προστέθηκαν στους κινδύνους παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με το FAO, αν και η βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών στη Βραζιλία και οι χαμηλότερες τιμές του αργού περιόρισαν την τιμή της ζάχαρης στις αγορές.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις