Στόχο η καταγραφή του συνόλου των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας

Ξεκίνησε σήμερα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Προς το παρόν, η νέα παρέμβαση στον εργασιακό χώρο αφορά περισσότερους από 120.000 εργαζόμενους στους δύο αυτούς κλάδους.

Σήμερα πρώτη μέρα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Πρόκειται για την εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζόμενους, η οποία έχει αναβαθμιστεί προκειμένου να υποστηρίζει τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ως στόχο την καταγραφή του συνόλου των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας το οποίο θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει σχετικά:

“Για πολλές δεκαετίες το κυρίαρχο πρόβλημα για τους εργαζομένους είναι οι μισθοί και η “μαύρη” και υποδηλωμένη εργασία, τα 4ωρα δηλαδή που γίνονται 8ωρα. Υπάρχει η Επιθεώρηση Εργασίας και το πρόστιμα των 10,5 χιλιάδων ευρώ, όμως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, και μάλιστα είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που το εφαρμόζουμε, ήταν μάλιστα και άιτημα της ΓΣΕΕ που πλέον υλοποιείται”.