Προβληματισμός για τις πράσινες ελιές: Σχεδόν στο 90% η ακαρπία φέτος
Η φετινή εσοδεία είναι προβληματική και εκτιμάται ότι δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας
Η ακαρπία στις πράσινες ελιές, για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο ανέρχεται σχεδόν στο 90% σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).
Η σοδειά της χώρας για την ποικιλία «Χαλκιδική» εκτιμάται περίπου στους 50.000 τόνους, ενώ για την ποικιλία «Αμφίσσης» δεν ξεπερνά τους 10.000 τόνους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «είναι εμφανές ότι η φετινή σοδειά είναι προβληματική και δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον στους 185.000+ τόνους». Παράλληλα, λόγω της μειωμένης παραγωγής αναμένεται αύξηση στις τιμές παραγωγού.
Για να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στις αγορές του εξωτερικού οι ελληνικές ελιές είναι απαραίτητη, όπως επισημαίνεται, η εφαρμογής διεπαγγελματικής συμφωνίας στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (π.χ. συμβολαιακή γεωργία, κ.α.), η οποία όμως να εδράζεται σε «σταθερές»:
- όσον αφορά στο αντικειμενικό κόστος παραγωγής πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με την γεωργική λογιστική,
- στη σύσταση Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών ώστε να μην επισέρχονται «τυχάρπαστοι» στη διαδικασία αγοράς του προϊόντος από τα χέρια του παραγωγού και ότι άλλο κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις