Σήμερα, Μεγάλη πέμπτη, βάφουμε κόκκινα τα αυγά για το Πάσχα

Φλούδες ξερών κρεμμυδιών, παντζάρια αλλά και τσουκνίδα, αποτελούν μερικές από τις …φυσικές βαφές αβγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, απ’ όσους θέλουν να βάψουν με οικολογικούς τρόπους τα πασχαλινά αυγά.

“Για το βάψιμο των αβγών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά όπως παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς ή ακόμα περισσότερο τις ρίζες από το ριζάρι (Rubiatinctorum) για κόκκινο χρώμα, τις φλούδες ξερών κρεμμυδιών για πορτοκαλί, την τσουκνίδα ή τον μαϊντανό για πράσινο χρώμα και μπλε λάχανο για πορφυρό-μπλε χρώμα”, λέει ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Φωτιάδης.

Αναφερόμενος γενικότερα στα φυτά του Πάσχα, έκανε μνεία στο παλιούρι (Paliurusspina-christii), ένα σχετικά αρκετά κοινό είδος της ελληνικής χλωρίδας που πήρε την ονομασία “αγκάθι του Χριστού” (spina-christii) πιθανότατα λόγο των έντονων, κυρτών και αγκυλωτών αγκαθιών του, που υπάρχουν σε όλα τα κλαδιά και φύονται απέναντι από κάθε φύλλο του.

“Τα αγκάθια του είναι τόσο ισχυρά, ώστε να θεωρηθεί ότι απ’ αυτό έγινε το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού, αν και φαίνεται ότι τελικά αυτό έγινε από ένα άλλο είδος, το Euphorbiamilii που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Το είδος είχε εισαχθεί στη Μέση Ανατολή από την αρχαιότητα. Μάλιστα τα αγκάθια του είναι πολύ πιο ισχυρά και πυκνά από ότι του είδους Paliurusspina-christi (παλιούρι)”, λέει ο κ. Φωτιάδης.

Πώς να βάψετε αυγά με φυσική βαφή από κρεμμύδια

Υλικά

40 γρ φλούδες από λευκά κρεμμύδια
40 γρ λευκό ξίδι
1900 γρ νερό
Λευκό ξίδι
25 λευκά αυγά
Ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Βγάζουμε τις φλούδες από τα λευκά κρεμμύδια, θέλουμε να είναι περίπου 40 γρ.
Γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τις φλούδες από τα κρεμμύδια
Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά τις φλούδες με το νερό και μόλις βράσει το χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία
Ρίχνουμε το λευκό ξίδι και βάζουμε ένα καπάκι ή ένα πιάτο αναποδογυρισμένο μέσα στην κατσαρόλα μικρότερης διαμέτρου για να κρατάει τις φλούδες μέσα ενώ βράζει
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά., μόλις περάσει ό χρόνος στραγγίζουμε το χρωματισμένο νερό να μην έχει καθόλου φλούδες
Το υλικό που περίσσεψε θα είναι 1250 γρ περίπου
Καθαρίζουμε τα λευκά αυγά βουτώντας τα μέσα σε λευκό ξίδι και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
Τοποθετούμε το χρωματισμένο νερό πάνω στην φωτιά και βάζουμε προσεκτικά ένα ένα τα λευκά αυγά.
Μόλις δούμε τις πρώτες μπουρμπουλήθρες σημαίνει πως έχει έρθει σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μόλις βράσουν τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 12 λεπτά.
Μετά τα βγάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι ένα ένα και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τα αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν και στην συνέχεια τα γυαλίζουμε με ηλιέλαιο πάνω σε ένα βαμβάκι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις