Τι είπε η η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, για την έξαρση των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη

Διευκρινήσεις σχετικά με την νέα μετάλλαξη Όμικρον 5 του κορονοϊού έδωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στο κύριο σύμπτωμα της Όμικρον 5 που είναι ο υψηλός πυρετός για δύο 24ωρα. Η ίδια τόνισε πως όσοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι καλό να υποβληθούν σε rapid test – αντί για self test – και ιδανικά μοριακό τεστ PCR.

Ο υψηλός πυρετός για δύο 24ωρα είναι το σύμπτωμα που μαρτυρά πως κόλλησες την Όμικρον 5

Διευκρινήσεις έδωσε και σχετικά με το εμβόλιο λέγοντας πως όσοι έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να κάνουν τέταρτη. Ωστόσο επέμεινε ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση επιβάλλεται για τις ηλικίες άνω των 60 «γιατί προστατεύει και από επιπλοκές που σχετίζονται με long covid, όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα». Το επικαιροποιημένο εμβόλιο αναμένεται από τέλος Οκτωβρίου, όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Ευρώπη και Αμερική δεν θέλουν υποπαραλλαγές, δεν θέλουν να ακούνε ότι είναι ακόμη ο κορονοϊός στον τόπο τους, ενάντια στην πραγματικότητα, που είναι ότι και η Όμικρον 5 είναι πολύ μεταδοτική, χωρίς ευτυχώς αυξημένη θνησιμότητα», σημείωσε η Ματίνα Παγώνη.

Όσον αφορά τις μάσκες, από Σεπτέμβρη πιθανότατα δεν θα επιστρέψει το υποχρεωτικό μέτρο, είπε η κα Παγώνη, διευκρινίζοντας ότι τουλάχιστον αυτό δεν θα ακουστεί «από το δικό της στόμα».

Διαβάστε επίσης: 

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι λοιμώξεις – Ποια νησιά έχουν τα περισσότερα κρούσματα