Ορισμένες μπίρες παραμένουν πιο φρέσκες στο γυάλινο μπουκάλι

Την απάντηση στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται από τους λάτρεις της μπύρας σχετικά με το εάν πράγματι έχει καλύτερη γεύση όταν βρίσκεται σε γυάλινο μπουκάλι αντί για το κουτάκι, επιχείρησαν να δώσουν ερευνητές.

Η κοινή μελέτη του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο και της New Belgium Brewing Company, διαπίστωσε ότι η ξανθιά μπύρα παρέμενε πιο εύγευστη στα μπουκάλια, αλλά η IPA (η μαύρη) ήταν η ίδια και στις δύο συσκευασίες.

Οι ερευνητές πέρασαν μήνες διατηρώντας κονσερβοποιημένα και εμφιαλωμένα προϊόντα μπύρας, υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι ορισμένες μπύρες παραμένουν πιο φρέσκες στο γυαλί.

Άλλη ομάδα ερευνητών διατήρησε τις μπύρες παγωμένες για ένα μήνα και στη συνέχεια τις αποθήκευσε σε θερμοκρασία δωματίου για πέντε μήνες ώστε να «μιμηθεί» τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης. Εκεί  παρατήρησε ότι οι πικρές μπύρες τα «πήγαν» χειρότερα στα κουτιά, αλλά η υψηλότερη περιεκτικότητα της «ξανθιάς» σε λυκίσκο βοήθησε να παραμείνει σταθερή η γεύση σε κάθε δοχείο.

Η μπύρα περιέχει χιλιάδες αρωματικές ενώσεις, γνωστές ως μεταβολίτες, που παράγονται από τη μαγιά, το λυκίσκο και άλλα συστατικά. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, χημικές αντιδράσεις διασπούν ορισμένα από αυτά τα συστατικά, ενώ σχηματίζονται άλλα. Έτσι μπορεί να επηρεαστούν οι γεύσεις μιας μπύρας.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Food Science & Technology, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν υποστηρίζουν το συμπέρασμα μιας γενικής καλύτερης συσκευασίας για όλα τα στυλ μπύρας, αλλά μάλλον δείχνουν ότι τα αποτελέσματα του τύπου συσκευασίας εξαρτώνται από το στυλ μπύρας».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις