Σε ποια τρόφιμα σημειώθηκε πτώση και ποια αυξήθηκαν κατακόρυφα

Μειωμένος παρουσιάζεται και τον Φεβρουάριο για 11ο συνεχόμενο μήνα ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, έχει σημειώσει πτώση κατά 19% από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 129,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 130,6 τον Ιανουάριο, ανέφερε ο οργανισμός την Παρασκευή ενώ αποτελεί την χαμηλότερη ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η μηνιαία ενημέρωση ανέφερε ότι η πτώση του δείκτη αντανακλά τις χαμηλότερες τιμές για τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία υπεραντιστάθμισαν την απότομη αύξηση των τιμών της ζάχαρης.

Ο δείκτης τιμών των σιτηρών του FAO υποχώρησε οριακά κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, με την οριακή άνοδο των τιμών του σιταριού να υπεραντιστάθμιση από τις χαμηλότερες τιμές του ρυζιού.

Τα φυτικά έλαια μειώθηκαν κατά 3,2% και τα γαλακτοκομικά κατά 2,7%, ενώ η ζάχαρη αυξήθηκε κατά 6,9% σε υψηλό έξι ετών λόγω κυρίως της αναθεώρησης προς τα κάτω της παραγωγής στην Ινδία.

Προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή σιταριού

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO εξέδωσε μια πρώτη προκαταρκτική πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2023, με ετήσια μείωση στους 784 εκατομμύρια τόνους, αν και η καλλιέργεια θα εξακολουθούσε να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην καταγραφή.

«Στην Ουκρανία, οι σοβαροί οικονομικοί περιορισμοί, οι ζημιές στις υποδομές και η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε χωράφια σε μέρη της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα μια εκτιμώμενη μείωση κατά 40% από έτος σε έτος στην περιοχή χειμερινού σίτου το 2023 και αναμένεται πολύ κάτω από τη μέση παραγωγή σίτου. το 2023», ανέφερε ο FAO.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις