Η κατανάλωση πουλερικών αυξήθηκε κατά 15,1% από το 2009 στο 2023

Μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16% και περίπου 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως – με εξαίρεση το κοτόπουλο – δείχνει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και τις αλλαγές που συντελέστηκαν από το 2009 στο 2023.

Αναλυτικά,  παρατηρείται μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης, ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας κατά-18% και το κρέας από αιγοπρόβατα κατά 40%.

Σε ότι αφορά στη μέση μηνιαία κατανάλωση σε ποσότητες, στο κρέας από βοοειδή παρατηρήθηκε μείωση 31,3% από προβατοειδή  και αιγοειδή 42,9%. Αντίθετα η κατανάλωση πουλερικών αυξήθηκε κατά 15,1%.

Στην έρευνα επισημαίνονται επίσης τα οφέλη από τις συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές.

Μείωση Κατανάλωσης Κρέατος: Αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και υψηλών επιπέδων συντηρητικών. Μειώνει επίσης την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που συνδέεται με την κτηνοτροφία.
• Αύξηση κατανάλωσης Πουλερικών: Τα πουλερικά παρέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις