Τι έδειξε μελέτη σε φρούτα, λαχανικά, τυριά και έτοιμα γεύματα

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον πραγματοποίησαν έρευνα για να δουν πόσο καιρό μπορεί να μείνει ο κορονοϊός επάνω στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, οι δοκιμές έγιναν για τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA), με τους επιστήμονες να κολλούν σκόπιμα τον ιό σε συσκευασίες και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, αρτοσκευασμάτων και εμφιαλωμένων ποτών. Επέλεξαν τρόφιμα που οι άνθρωποι μπορούσαν να βάλουν στο στόμα τους χωρίς να μαγειρέψουν ή να πλύνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί επισήμαναν ότι ο κίνδυνος για τους καταναλωτές από τα τρόφιμα που έχουν τον ιό παραμένει πολύ χαμηλός.

Η έκθεσή τους αναφέρει ότι «τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που θεωρούνται ως μέρος αυτής της μελέτης εμβολιάστηκαν τεχνητά με Sars-Cov-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που βρέθηκαν σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο και θα απαιτηθούν χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης λιγότερος χρόνος και σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».

«Αξιοσημείωτα» ευρήματα

Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, υπήρξε «σημαντική πτώση» στα επίπεδα του ιού τις πρώτες 24 ώρες. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίχνη επιβίωσαν για περίπου μια εβδομάδα, διαπίστωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ο ιός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλες επιφάνειες – μπρόκολο και βατόμουρα – από ό,τι σε λεία φλούδα όπως τα μήλα, αν και μερικές φρέσκες πιπεριές με απλή ψύξη είχαν ανιχνεύσιμο ιό μια εβδομάδα αργότερα. Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στο δέρμα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό Covid μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, λένε οι επιστήμονες.

Ψημένα τρόφιμα

Αρτοσκευάσματα όπως ένα ψωμί με σοκολάτα φάνηκε να έχουν λίγο ιό μετά από λίγες ώρες – ίσως επειδή είναι επικαλυμμένα σε μια λεπτή στρώση αυγού κατά το ψήσιμο, λένε οι επιστήμονες της FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ που μπορεί να έχει αντιική δράση.

Τυρί και αλλαντικά 

Το τυρί και τα αλλαντικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – πιθανώς και μια εβδομάδα.

Κουτάκια αναψυκτικών και έτοιμα γεύματα

Ο Covid μπορεί να επιβιώσει έως και μια εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες. Για τα χάρτινα, μπορεί να είναι αρκετές ημέρες. Για δοχεία αλουμινίου, είναι πιθανώς μόνο ώρες, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: 

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις