Ο φάκελος για την κατοχύρωση του προϊόντος θα κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Η σαρδέλα Καλλονής παίρνει τον δρόμο της κατοχύρωσής της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ώστε να γίνει το πρώτο αλιευτικό προϊόν ΠΟΠ της Ελλάδας.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί ο σχετικός ολοκληρωμένος φάκελος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την ολοκλήρωση έρευνας για μια σειρά προϊόντων που θα διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η έρευνα για την σαρδέλα Καλλονής ολοκληρώθηκε και άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης. Η αξιολόγηση του φακέλου  πραγματοποιείται σε δύο στάδια, εθνικό και κοινοτικό. Πρόκειται πάντως για μια μακρόχρονη διαδικασία λόγω των διάφορων σταδίων που περιλαμβάνει.

Η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Μεταξύ αυτών η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι της Ικαρίας , το ασπρομάτικο φασόλι Λήμνου και η βρώσιμη ελιά κολοβή της Λέσβου, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις