Το υψηλό κόστος των σιτηρών και της ενέργειας επηρεάζει και τις ζωοτροφές

Μεγάλο είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι παγκόσμιες αγροτικές αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στο σιτοβολώνα της Ευρώπης, την Ουκρανία. Μετά την έναρξη του πολέμου είναι γεγονός ότι έχει επικρατήσει ένα γενικότερο κλίμα αστάθειας στη διεθνή οικονομία με τις τιμές στα βασικά αγαθά και τις πρώτες ύλες να φτάνουν στα ύψη.

Αγροτικές αγορές-Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat μετά τη ρωσική εισβολή

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2022 (1ο τρίμηνο 2022), η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) αυξήθηκε κατά 9,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, υποστηριζόμενη από ισχυρές αυξήσεις για λιπάσματα και βελτιωτικά εδάφους (+21,2%), ενέργεια και λιπαντικά (+17,4%) και ζωοτροφές (+9,2%). Παράλληλα, η μέση τιμή των αγροτικών αγαθών στο σύνολο (παραγωγή) αυξήθηκε κατά 6%.

Αγροτικές αγορές ρωσική εισβολή

Οι τελευταίες τριμηνιαίες αυξήσεις τιμών βασίζονται σε αυξήσεις από την αρχή του πρώτου τριμήνου 2021. Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή των γεωργικών εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις αυξήθηκε κατά 27,4% για την ΕΕ μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2022. Ειδικότερα, η τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους σχεδόν διπλασιάστηκε κατά μέσο όρο στην ΕΕ (+96,2%) και η μέση τιμή της ενέργειας και των λιπαντικών αυξήθηκε λίγο περισσότερο από το ήμισυ (+55,6%). Το υψηλότερο κόστος των σιτηρών και της ενέργειας πέρασε και στις ζωοτροφές (+22,9%).

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 19,9% για την ΕΕ μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2022. Υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις των τιμών για τα δημητριακά (κατά μέσο όρο κατά 41,5%), τους ελαιούχους σπόρους (κατά 51,7%), καθώς και τα βοοειδή (κατά 24,2%), πουλερικά (κατά 22,2%) και γάλα (21,4%), μεταξύ άλλων.

Αγροτικές αγορές ρωσική εισβολή

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής καταγράφηκε στη Λιθουανία (+18,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+14,4%) και την Ολλανδία (+13,9%). Η Κροατία (-5,8%, λόγω της πτώσης της τιμής των κτηνοτροφικών φυτών), η Σλοβακία (-0,8%) και η Ελλάδα (-0,4%) ήταν οι μόνες χώρες με μείωση του δείκτη τιμών αυτή την περίοδο.

Ο πιο απότομος ρυθμός αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκε επίσης στη Λιθουανία (+24,5%), ακολουθούμενη από τη Λετονία (+18,9%) και τη Σλοβακία (+14,6%). Όλα τα κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση, αλλά τα μικρότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στη Μάλτα (+4,7%), τη Σλοβενία ​​και την Πορτογαλία (και οι δύο +6,2%).