Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως οδήγησε τον μέσο δείκτη τιμών του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των προϊόντων παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 143,7 μονάδες το 2022, αυξημένος κατά 14,3% από το 2021 και ο υψηλότερος από την έναρξη των καταγραφών το 1990, ανέφερε η υπηρεσία την Παρασκευή.

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, υπό τους φόβους για διακοπές στο εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας. Έκτοτε έχουν εξισορροπήσει, εν μέρει, λόγω ενός καναλιού εξαγωγής σιτηρών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ από την Ουκρανία και της προοπτικής βελτιωμένων προμηθειών στις χώρες παραγωγής.

Τον Δεκέμβριο ο δείκτης υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα στις 132,4 μονάδες, σε σύγκριση με το ρεκόρ που σημείωσε τον Νοέμβριο φτάνοντας τις 135,00 μονάδες. Η πτώση του δείκτη τον Δεκέμβριο οφείλεται στην πτώση της διεθνούς τιμής των φυτικών ελαίων, σε συνδυασμό με ορισμένες μειώσεις στις τιμές των δημητριακών και του κρέατος, αλλά μετριάστηκε από τις ελαφρές αυξήσεις στη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά, ανέφερε ο FAO.

Συγκεκριμένα:

  • ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών κατέγραψε άνοδο 18% σε σχέση με το 2021. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ (κατά 24,8% και 15,6% αντίστοιχα υψηλότερες από τους μέσους όρους του 2021).
  • ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων ήταν αυξημένος κατά 13,9% από το 2021 και σημείωσε νέο ετήσιο ρεκόρ.
  • ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών σημείωσε άνοδο 19,6% από το 2021, καταγράφοντας τον υψηλότερο ετήσιο μέσο όρο που έχει καταγραφεί από το 1990.
  • ο Δείκτης Τιμών Κρέατος αυξήθηκε κατά 10,4%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.
  • ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης σημείωσε αύξηση σχεδόν 5% και βρέθηκε στον υψηλότερο ετήσιο μέσο όρο από το 2012.

Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, τέσσερις από τους πέντε υποδείκτες τροφίμων του FAO, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά και φυτικά έλαια, είχαν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ενώ ο πέμπτος, η ζάχαρη, βρισκόταν σε υψηλό 10 ετών.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO αυξήθηκε κατά 17,9% το 2022 λόγω σημαντικών αναταραχών της αγοράς, του υψηλότερου κόστους ενέργειας και εισροών, των καιρικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων, ανέφερε ο FAO.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σε ποια προϊόντα εκτοξεύτηκαν οι τιμές το 2022

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις