FAO: Μείωση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων τον Σεπτέμβριο

Η οριακή πτώση οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές των φυτικών ελαίων
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, λόγω των χαμηλότερων τιμών των φυτικών ελαίων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Έχοντας κατά μέσο όρο 136,3 μονάδες τον περασμένο μήνα, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO σημείωσε πτώση 1,1%, ή 1,5 μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO είναι ένας σταθμισμένος δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές διεθνών αγορών πέντε μεγάλων ομάδων τροφίμων. Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων υποχώρησε 6,6% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Προήλθε από τις χαμηλότερες τιμές στα φοινικέλαια, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών των σιτηρών του FAO αυξήθηκε κατά 1,5% από τον Αύγουστο. Το όργανο του ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι διεθνείς τιμές σιταριού ανέκαμψαν 2,2% εν μέσω ανησυχιών για τις συνθήκες ξηρής καλλιέργειας στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, τον γρήγορο ρυθμό των εξαγωγών από την ΕΕ και την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας και μετά τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης τιμών ημερολογίου υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας πτώση 0,6% τον Σεπτέμβριο, λόγω του ασθενέστερου ευρώ έναντι του ισχυρού δολαρίου, μαζί με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά και τις δυσμενείς προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης τιμών του κρέατος υποχώρησε 0,5%, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 0,7% σε χαμηλό άνω του έτους τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 5,5% από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις