Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης, όπως υπολογίστηκε από τον FAO, αυξήθηκε κατά 9,8% μέσα σε έναν μήνα

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών σκαρφάλωσε η τιμή της ζάχαρης παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εν μέσω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του φαινομένου El Nino στις σοδειές στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, χώρες που αποτελούν τους βασικούς παραγωγούς.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών της ζάχαρης, όπως υπολογίστηκε από τον FAO, αυξήθηκε κατά 9,8% μέσα σε έναν μήνα, με τον Οργανισμό στη μηνιαία έκθεσή του να εξηγεί ότι η αύξηση αυτή «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά».

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση της παραγωγής εξαιτίας του El Nino στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγό ζάχαρης παγκοσμίως. Το φαινόμενο συνδέεται με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και συνοδεύεται από ξηρασία σε κάποιες περιοχές του κόσμου και με ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Μειώθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σταθεροποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, με την τιμή των ελαίων να μειώνεται κατά 3,9%, των γαλακτοκομικών κατά 2,3% και του κρέατος κατά 1%, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης αλλά και του καλαμποκιού.

Ο δείκτης του Οργανισμού για τις τιμές των διατροφικών προϊόντων, είναι μειωμένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε σχέση με την κορύφωσή ου καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις