Μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της φραντζόλας αυξήθηκε κατά 18,4%

Σε είδος πολυτελείας μετατρέπεται το ψωμί για τους καταναλωτές, οι οποίοι μειώνουν τις ποσότητες που αγοράζουν εφόσον δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος. Σημειώνεται ότι η αύξηση της τιμής και η μείωση της κατανάλωσης οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου στην παύση της λειτουργίας τους. Όπως είχε γράψει και η Ρομίνα Νικηφόρου στο foodlife.gr, το τελευταίο διάστημα, πάνω από 200 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα έχουν βάλει “λουκέτο”, με πάνω από 50 εξ αυτών να βρίσκονται στην περιοχή της Αθήνας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της φραντζόλας αυξήθηκε κατά 18,4%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στα ύψη είναι οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να έχει εκτοξευτεί στα 33 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ τo 25κιλο τσουβάλι, πλέον να κοστίζει 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.

Από τις αρχές του έτους ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, οδήγησαν 204 αρτοποιεία πανελλαδικά να βάλουν λουκέτο, ενώ εκτιμάται ότι στα πρόθυρα λουκέτου βρίσκεται το 10% – 15% των επιχειρήσεων του κλάδου.

ΠΗΓΗ: MEGA

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις