Αυξήσεις “φωτιά” στις τιμές των τυριών

Πόσο κοστίζουν φέτα, κασέρι, ημίσκληρο και γραβιέρα
Τεράστιες αυξήσεις έχουν σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στα τυριά, προϊόντα που παραδοσιακά δεν λείπουν από κανένα ελληνικό νοικοκυριό. Μάλιστα, οι ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι φτάνουν ακόμα και το 50% κάνοντας το κόστος δυσβάστακτο για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι μεταβολές που έχουν γίνει στις τιμές σε διάστημα ενός έτους έχουν ως εξής:
Γραβιέρα: από 10,95 ευρώ έφτασε τα 14,45 ευρώ
Κεφαλογραβιέρα: από 11,75 ευρώ έφτασε τα 15,98 ευρώ
Ημίσκληρο: από 10,74 ευρώ έφτασε τα 14,45 ευρώ
Κασέρι: από 11,45 ευρώ έφτασε τα 16,98 ευρώ
Οι τιμές είναι ακόμα πιο ακριβές στη συσκευασμένη φέτα:
Φέτα 300γρ: 5.15 ευρώ (17.17 ευρώ / κιλό)
Φέτα 400γρ: 6.82 ευρώ (17.05 ευρώ /κιλό)
Με μία ελάχιστη ποσότητα 250 γραμμαρίων για μία οικογένεια στη χωριάτικη σαλάτα, αυτό σημαίνει πως η επιβάρυνση είναι €2.50 (250γρ) ή 75 ευρώ τον μήνα μόνο για τη φέτα. Η χύμα φέτα αυξήθηκε περίπου 43%, ενώ η συσκευασμένη 46%-50%.
Οι μεγάλες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις με το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας να κάνει μποϊκοτάζ και να καλεί τους καταναλωτές να μην τα αγοράζουν από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πρόσφατα για τις αυξήσεις στα γαλακτοκομικά:
«Όντως, τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει μεγάλη αύξηση, όχι αδικαιολόγητα όμως. Η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό φέτος είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών. Όταν ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, πολλοί κτηνοτρόφοι προτίμησαν να σφάξουν τα ζώα, παρά να διατηρήσουν την παραγωγή γάλακτος, καθώς αυξανόταν πολύ το κόστος και θα τους οδηγούσε σε χρεοκοπία. Μειώθηκε η παραγωγή, έμεινε ίδια η ζήτηση και έτσι αυξήθηκαν οι τιμές, καθώς λειτούργησε ο παγκόσμιος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης»
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις