Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Στόχος του νέου προγράμματος που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο από το υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ, είναι η επιδότηση νέων έως 29 ετών για να δημιουργήσουν ψηφιακές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα αφορά 3.000 ανέργους.

Επιδότηση-Ψηφιακές επιχειρήσεις: 45 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών ιδεών από άνεργους ηλικίας 18 έως 29 ετών αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ενώ το ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις (έναρξη, 1ο εξάμηνο, 2ο εξάμηνο).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο / Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020» (ΕΠ ΑΝΑΔ – ΕΔΒΜ).

Μέσω του προγράμματος ενισχύονται άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή-κινητή-διαδικτυακή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κτλ), παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλε-εκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα κλπ.

επιδότηση ψηφιακές επιχειρήσεις

pixabay

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι»-ωφελούμενοι της δράσης ορίζονται:

– Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, 18-29 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

– Τα νομικά πρόσωπα (Επιχειρήσεις), τα οποία λαμβάνουν την ενίσχυση σε συνέχεια της έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης και της ένταξης στη δράση, τηρώντας τις προϋποθέσεις που θα ορίσει η ΔΥΠΑ.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Να πραγματοποιήσουν έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης ένταξης πράξεων στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. και την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Δύναται να δοθεί παράταση 30 ημερών πέραν του διαστήματος των 60 ημερών μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης επιμήκυνσης του δικαιούχου και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.
  • Να υποβάλει κάθε δυνητικός δικαιούχος μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης (είτε ατομικά είτε ως μέλος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας).
  • Να ενταχθούν στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ), Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).

Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν μπορούν να μεταβληθούν και πρέπει να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και το χρονικό διάστημα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης στη ΔΟΥ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις