Δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε αλλά και ποια χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε.

Με την συνεργασία της  Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας,  www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΠΩΛΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΠΩΛΗ

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δεν συνιστούμε, βέβαια, να μην τους απολαύσετε, εξάλλου μία φορά το χρόνο τούς τρώμε. Μπορείτε, ωστόσο, να αποφεύγετε τις υπερβολές και να προτιμάτε τους μικρούς σε μέγεθος κουραμπιέδες, για να μειώνετε τις θερμίδες και τα λίπη που προσλαμβάνετε.

1 κουραμπιές (40 γρ.)
● Θερμίδες 240
● Λιπαρά 9,2 γρ.

Οι δίπλες είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
1 δίπλα (45 γρ.)
● Θερμίδες 170
● Λιπαρά 4,5 γρ.

Τα μελομακάρονα θεωρούνται καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή περιέχουν λιγότερο βούτυρο, άρα και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αν μάλιστα είναι σπιτικά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο (και όχι με σπορέλαιο και βούτυρο, όπως αυτά του εμπορίου). Συνεπώς, τα λιπαρά τους είναι μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.
1 μελομακάρονο (35 γρ.)
● Θερμίδες 190
● Λιπαρά 8 γρ.

Τα μαρόν γλασέ (δηλαδή τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης) είναι χαρακτηριστικά χειμωνιάτικα γλυκά. Δεν περιέχουν λιπαρά (ένα κάστανο έχει λιγότερο από 0,3 γρ. λίπους) και έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
1 κομμάτι (40 γρ.)
● Θερμίδες 75
● Λίπη Σχεδόν μηδενικά .

Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα, που είναι σκούρα και κάπως πικρή με έντονο άρωμα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι ειδικοί, επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, η κουβερτούρα περιέχει στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να μεταβολίζεται στον οργανισμό ως ευεργετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Ιδανικά, λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.
1 σοκολατάκι (20 γρ.)
● Θερμίδες 110
● Λίπη 6,5 γρ.

Tα τύπου κέικ γλυκά γίνονται   με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά. Ως εκ τούτου, είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Προσπαθήστε να φάτε μόνο ένα κομμάτι.
1 κομμάτι (100 γρ.)
● Θερμίδες 350
● Λιπαρά 20 γρ.

Η μηλόπιτα γινέται με αυγά και βούτυρο μια εναλλακτική επιλογήείναι το ψιλοκομμένο φρέσκο μήλο με κανέλλα για αντιοξειδωτικά και περισοτερες βιταμινές και φυτικές ίνες και light γιαούρτι για λιγοτέρα λιπαρά και περισσότερο ασβέστιο .Ένα γλυκό ευκολό και οικονομικό γιάτι φτιαχνέτε με υλικά που οι περισσότεροι εχουμέ στην κουζίνα μας  αλευρί ,μήλο ,αυγό , κανέλα κτλ

Θερμίδες 244

● Λιπαρά 6,5 γρ.                                                                                               
Τα μπακλαβαδάκια του εμπορίου -με ξηρούς καρπούς- έχουν αρκετά γραμμάρια «κακού» για την καρδιά ζωικού λίπους, λόγω του βούτυρου που περιέχουν. Ωστόσο, περιέχουν και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τους ξηρούς καρπούς της γέμισης. Πάντως, ο παραδοσιακός σπιτικός μπακλαβάς γίνεται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Συνεπώς, περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
1 μικρό κομμάτι (25 γρ.)
● Θερμίδες 180
● Λίπη 10 γρ.

Συμπερασματικά :
● Το μαρόν γλασέ είναι το γλυκό με τις λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γλυκά.
● Tο δεύτερο πιο light σε λιπαρά γλυκό είναι οι δίπλες , με 4,5 γρ. λίπους ανά κομμάτι -εάν, μάλιστα, έχουν τηγανιστεί σε ελαιόλαδο, τότε πρόκειται για «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά.
● Ακολουθούν τα σοκολατάκια , τα πιο «φτωχά» από πλευράς θερμίδων και λίπους, αρκεί βέβαια να επιλέξετε σοκολατάκια από γνήσια κουβερτούρα και όχι όσα είναι «φορτωμένα» με ξηρούς καρπούς ή γέμιση. Μάλιστα, η γνήσια κουβερτούρα θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία και συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά.

Εκτός από την θρεπτική αξία και το κόστος αποτελεί  ένα μεγάλο κίνητρο για να τα φτιάχνουμε μονοί μας γιατί τα περισσότερα από τα παραπάνω γλυκά κατασκευάζονται με υλικά που υπάρχουν σε όλα τα νοικοκυριά. 

φρούτα ,αλεύρι ,γάλα ,αυγά ,ξηρούς καρπούς μέλι κλπ. Επίσης και για λόγους  οικονομίας αλλά και θερμίδων παίζει σημαντικό ρόλο το μέγεθος πιο μικρά κομμάτια λιγότερες θερμίδες και λιγότερο κόστος αλλά και η ελεγχόμενη κατανάλωση τους αποτελεί ένα μέτρο οικονομίας   αλλά και υγειάς 1-2 φόρες την εβδομάδα ένα κομμάτι από το αγαπημένο μας γλυκό κάνει καλό και στην υγεία  μας αλλά και κατ’ επέκταση και στην τσέπη μας .

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις