Πώς η διατροφή κατά την παιδική ηλικία θα γίνει η βάση για μια υγιή ενήλικη ζωή

Της Κοντορουχά Ευστρατίας, Διατροφολόγου – Διαιτολόγου, Μέλους της Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Ευρυπίδου 4 – Ερμούπολη – Σύρος – 2281076605 & 6979868795 – [email protected]

Όλοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες να εκφράζουν την αγάπη τους μέσα από το φαγητό στα εγγόνια, και όχι μόνο. Είτε, λοιπόν, μας πίεζαν να φάμε όλο μας το φαγητό, μέχρι την τελευταία μπουκιά, τη λεγόμενη “δύναμη” μας, είτε να μας μαγειρεύουν αυτό που μας αρέσει, όταν δεν συμπαθούσαμε το φαγητό της ημέρας, είτε να γεμίζουν με λιχουδιές τα ντουλάπια τους, για να τα τις έχουμε “στα πόδια μας” όποτε τις θελήσουμε. Αιτίες αυτής της συμπεριφοράς ήταν το σύνδρομο κατοχής αλλά και η πεποίθηση ότι “η αγάπη περνάει από το στομάχι”, η οποία έχει μια βάση, αλλά απαιτούνται όρια.

Αυτή την τακτική, που την κουβαλάμε ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας, σε συνδυασμό με την καθιστική καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής, μας έχει οδηγήσει σε νοσήματα, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία. Το παράδειγμα αυτό, ακολουθούν και τα παιδιά μας, που παρατηρείται από μικρή ηλικία να εμφανίζουν τα παραπάνω νοσήματα, επιβαρύνοντας σημαντικά το μέλλον τους.

Στη δική τους όμως περίπτωση, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς πολιορκούνται διαρκώς από κακής ποιότητας προϊόντα, φτωχά σε θρεπτικότητα και πλούσια σε ενέργεια, που δεν προσφέρουν κορεσμό, παρά μόνο έντονη γεύση, που εθίζει. Οι ιδιότητες αυτές οδηγούν το σώμα σε ελλιπή ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων, αφού πολλά στοιχεία απουσιάζουν από τον οργανισμός τους και ο σκελετός επιβαρύνεται από υπερβάλλον βάρος, γεγονός που δεν τον αφήνει να απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η Ελλάδα είναι πρώτη στην παιδική παχυσαρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα 33,4% των παιδιών (το 36% των αγοριών και 30,7% των κοριτσιών), με περίπου 8 στα 10 παχύσαρκα παιδιά να πάσχουν από
παχυσαρκία και την ενήλικη ζωή τους. Το δυσάρεστο είναι ότι πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά ή οι γονείς τους δεν βλέπουν το πρόβλημα,
άρα δεν κινητοποιούνται έγκαιρα, για να βελτιώσουν τις επιλογές τους!

Να σημειώσω ότι η παχυσαρκία θεωρείται νόσημα, καθώς το υπερβάλλον λίπος στον οργανισμό δυσχεραίνει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, για παράδειγμα οι πνεύμονες δεν μπορούν να ανοίξουν όσο επιθυμούν, αφού το επιπλέον λίπος που τους περικυκλώνει, δεν τους αφήνει περιθώρια. Παράλληλα, τα επίπεδα λίπους που ρέουν στο αίμα είναι αυξημένα, επιβαρύνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και κάθε σημείο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή από τη βρεφική, κιόλας, ηλικία, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και άλλων παθήσεων στην ενήλικη ζωή. Δεν είναι όμως ανάγκη να εμφανιστεί το πρόβλημα για να κάνουμε κάτι, η πρόληψη είναι
ανώτερη της θεραπείας! Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε στους μελλοντικούς ενήλικες την αξία της υγείας και της φροντίδας του σώματος που μας φιλοξενεί, το οποίο έχει κάποιες προδιαγραφές για να διατηρηθεί η καλή λειτουργία του και για να έχει τη δύναμη να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας.

Στο γραφείο μου συχνά συναντώ παιδιά:
 χαμηλού ή φυσιολογικού βάρους, αλλά με αυξημένες τιμές χοληστερόλης αίματος,
 με βάρος εντός επιθυμητών ορίων, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, γεγονός που εκδηλώνεται μέσω αισθήματος αδυναμίας,
 με κακή σχέση με το φαγητό, είτε δεν τους ενδιαφέρει, είτε αποτελεί το μοναδικό μέσο απασχόλησης ή ευχαρίστησης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το φαγητό είναι πηγή ενέργειας, μέσο ανάπτυξης, αλλά και εργαλείο στα χέρια μας, που μπορεί να μας ευεργετήσει ή να μας βλάψει. Η χρήση που του κάνουμε θα καθορίσει και το αποτέλεσμα! Δεν χρειάζονται απαγορεύσεις και καταπίεση, απαιτούνται όρια και να μάθουμε το σωστό τρόπος! Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι πτυχιούχοι διατροφολόγοι της χώρας, που γνωρίζουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι αλλιώς πειθαρχούμε στις συστάσεις ενός ειδικού και αλλιώς στους γονείς μας!

Είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε τα υγιή πρότυπα που θα μιμηθούν (η πρώτη και κύρια συμπεριφορά που υιοθετούν τα παιδιά) οι επόμενες γενιές, δεν φτάνει να τους λέμε απλά το σωστό!

Διαβάστε επίσης: 

Διατροφολόγος Ευστρατία Κοντορουχά: Η “αυτοτιμωρία” μετά τις διακοπές

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις