Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσληψη της αναγκαίας ημερήσιας ποσότητας σιδήρου για τα παιδιά.

Ο σίδηρος, είναι η θρεπτική ουσία που περιέχεται σε διάφορες τροφές και συμβάλλει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που παρέχει σίδηρο στα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθώντας το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο και να το παραδίδει σε όλα τα υπόλοιπα κύτταρα.

Όπως επισημαίνουν οι διατροφολόγοι, οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών αλλά να εντάσσονται στο καθημερινό και εβδομαδιαίο τους διατροφολόγιο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις ηλικίες από 1 έως 3 ετών η συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου είναι 7 χιλιοστόγραμμα ημερησίως ενώ στις ηλικίες 4 έως 8 ετών,10 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα των παιδιών, προκαλώντας ενδεικτικά μυϊκή αδυναμία και δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση.

Στις τροφές που σύμφωνα με τους διατροφολόγους βοηθάνε στην πρόσληψη ικανής ποσότητας σιδήρου στους οργανισμούς των παιδιών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το σπανάκι κι άλλα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα φασόλια και οι φακές. Σημαντική πηγή σιδήρου είναι και το κρέας. Συγκεκριμένα το συκώτι και το βόειο κρέας είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σιδήρου αλλά ενώ και τα πουλερικά, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, περιέχουν επίσης ποσότητα σιδήρου. Μια άλλη εύκολη λύση για την πρόσληψη σιδήρου είναι τα σνακ. Τα παιδιά αγαπούν τα “τσιμπολογήματα”, οπότε μπορείτε να εντάξετε στα μικρογεύματά τους, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, δαμάσκηνα και αποξηραμένα βερίκοκα που περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις