Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες είναι σημαντική για τα παιδιά από την ηλικία του 1 έτους.

Ωστόσο, το να γεμίζουν το πιάτο τους με όλες τις ομάδες τροφίμων,  είναι κάτι που δυσκολεύει τους γονείς λόγω της απροθυμίας των παιδιών προς ορισμένα τρόφιμα. Το να δημιουργείς μια διατροφή για ένα παιδί είναι πολλές φορές πρόκληση, καθώς τα περισσότερα δεν είναι λάτρεις της ποικιλίας.

Τι να κάνεις εάν το παιδί σου είναι επιλεκτικό στο φαγητό

1. Μην βάζεις ταμπέλες στο παιδί: Το να χαρακτηρίζεις το παιδί ως επιλεκτικό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του. Η επισήμανση του παιδιού το μόνο που θα κάνει είναι να δημιουργήσει μια αποστροφή προς το φαγητό ενώ είναι πιθανό να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην αυτοπεποίθησή του.

2. Αναγνώρισε την πείνα του παιδιού: Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά αναγνωρίζουν πότε πεινάνε. Μην πιέζεις το παιδί σου να φάει εάν αρνείται να φάει. Αυτό θα δημιουργούσε μόνο μια αποστροφή στο μυαλό του παιδιού, μαζί με το αίσθημα του άγχους. Επιπλέον, σέρβιρε μικρές μερίδες και δώσε του την ευκαιρία να ζητήσει περισσότερες.

3. Τήρησε το πρόγραμμα φαγητού: Είναι απαραίτητο οι γονείς να τηρούν το πρόγραμμα φαγητού και να μην σερβίρουν χυμούς ή άλλα σνακ μεταξύ των γευμάτων, καθώς αυτό μειώνει την πείνα του παιδιού.

4. Μην παρεκκλίνεις για να κάνεις το παιδί να φάει: Μόλις το παιδί σου αρνηθεί να φάει ό,τι έχεις μαγειρέψει και προσπαθήσεις να φτιάξεις κάτι άλλο, ενισχύεται η συμπεριφορά του και θα περίμενε το ίδιο κάθε φορά. Επομένως, μην μαγειρεύεις ειδικά για το παιδί σου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις